Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Чудесната идея за опазването на българщината е на асоциация „Орфей“

bulgariГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Германия, и по-специално област Бавария, е един от световните центрове за културен и икономически обмен. Тук присъстват не само най-значимите немски и европейски компании, но и повечето от световно-известните представители на културата, бизнеса и политиката.

Ето защо, присъствието на български студенти и работещи в Германия е значително и прогресира с всяка изминала година: към момента около 160 000 българи учат и работят тук. Само в Бавария те са над 17 000.

Една от основните цели на Асоциация ORFEI e.v. (г. Мюнхен, Германия) е запазването на националното, културното, икономическото  и историческото наследство на България и популяризирането на постиженията й в Европа и по света.

Най-силният стремеж на асоциацията е да запази българското самосъзнание сред младите българи в Германия. Младите са безценния български капитал, който би трябвало в близко бъдеще да изиграе решаваща роля за промяната, стабилизирането и възхода на България. Поради това, асоциация ОРФЕЙ цели  да стимулира приобщаването на тези млади хора към Родината и нейните традиции,  бит и духовност.

Българите зад граница трябва да имат възможността да се срещат помежду си, да комуникират с други българи директно и да стават съпричастни към постиженията на българската култура, език и реален живот. Разбира се, редица българи от Германия правят усилия в тази насока, но тези усилия са твърде индивидуални и са подкрепени единствено с личните пожервувания на българите тук.

Нужен е нов възрожденски дух, който да засили съзнателния и систематичен подход за подкрепа на български средища в чужбина. Само така ще се гарантира ефективното опазване на българското самосъзнание по света. Защото ако в следващите 10 години нивото на перспективи в България остане същото, то сегашния наличен български потенциал зад граница ще спре да се надява на възможност за ре-интеграция и ще се разтвори в обществата на другите народи.

Това не трябва да се допуска, тъй като младите българи в чужбина са единственият по-внушителен демографски потенциал, на който България може  активно разчита в най-близко бъдеще!  Но преди това страната ни е длъжна да го опази! Ако това не стане приоритет „номер едно“ на държавата и на всеки българин по света, то перспективите пред Отечеството ни няма да бъдат позитивни.

Да наследиш земя, опазена през столетията и тя да носи името на народа ти, е историческа привилегия, но е и кармична отговорност !Отговорност на всеки един от нас е да опази витална българщината и нейния главен носител - българите!

В тази връзка, асоциацията обяви миналата седмица, че инициира проект под названието: “Български Културно-Информационен Център в Бавария” Асоциацията апелира към всички български държавни и фирмени организации да допринесат за осъществяването на този родолюбив проект.

Освен българите в Германия, осезаема полза от създаването на БКИЦ в Мюнхен биха имали и представителите на българския бизнес, наука и култура, които приоритетно ще имат възможността да представят своите продукти, услуги, изкуство и изобретения в „БКИЦ Бавария“, както и да разчитат на директни контакти с немските потребители.

Асоциация ОРФЕЙ изразява предварителна благодарност на всеки съмишленик , спонсор и дарител!

За повече информация: http://orfei.eu/bg/%D0%B1%D0%BA%D0%B8%D1%86/

Можете да се свържете с асоциацията на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg