Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Кризата на българската държавност рефлектира и върху българите зад граница

pokrayniniГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

КИЦ „Босилеград“, ТВ СКАТ, НФСБ и ВМРО проведоха снощи в салона на КИЦ-а възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини – 8-ми ноември. Иван Николов поздрави гостите и наблегна на значението на отбелязването на трагичните дати от историята, защото в тях се крие обяснението за настоящето и визията за бъдещето.

Заедно с докторантката по история Нена Василева те направиха подробен исторически разбор на събитията, довели до Ньойския договор, както и на положението на българското малцинство в бивша Югославия и днешна Сърбия. Проследявайки историческите събития и вековната борба на българите в Западните покрайнини за обединение с Майка България бе констатирано, че освен на сръбската асимилационна политика българите са жертва и на безхаберието и грешките на българските политици и държавници. Не бе премълчан и историческия факт, че ръководителите на организацията за освобождение и присъединение на Западните покрайнини към България „Въртоп“ не са избити от югославската, а от българската комунистическа власт. Сравнявайки демографските показатели през времето, се стигна до равносметката, че броят на българите в Западните покрайнини е намалял над пет пъти, че населението е обхванато от унищожителни демографски и икономически процеси и че е оставено на произвола на съдбата не само от Сърбия, но и от България и международната общност. Перспективите никак не са добри, и въпреки това е изключително важно да се запази силен български дух и вяра в собствените си сили и възможности.

Към присъстващите се обърнаха журналистката Мария Цветкова от ТВ СКАТ, Данчо Хаджиев - депутат от НФСБ и Георги Петров от ВМРО Кюстендил. Те изразиха подкрепата си към българите в Западните покрайнини и КИЦ „Босилеград“, като подчертаха, че България не бива безусловно и безрезервно да подкрепя членството на Сърбия в ЕС преди тя да реши проблемите, касаещи икономическото оцеляване и националната идентичност на българското малцинство. Бе подчертано, че кризата на държавността в България зле се отразява върху българите в чужбина и специално върху българите в Западните покрайнини.

Певческа група от читалището в Банкя изпълни български родолюбиви и популярни песни в съпровод на известния български музикант и акордеонист Никола Йонов.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg