Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Школото е дело на бизнесмена с български произход Хаджи Пируши

gbЛиляна АНТОНОВА

Българите в Тирана си имат новооткрито българско училище „Христо Ботев”. В тази връзка Националният исторически музей и издателство „Булвест 2000” направиха дарение от тетрадки и учебници за 5126 лв.

Благодарение на направеното дарение над тридесет първокласници - деца на албански българи започват обучението си изцяло на литературен български език.

През вековете нашенците в Албания са били подлагани на гръцки, сръбски, турски, албански, влашки и македонистки асимилационен натиск, но те до голяма степен са запазили своите български корени и обичаи. През годините България е била винаги съпричастна към българите в Албания; през 2003 година беше подписана междуправителствена спогодба за взаимно признаване на документите за образование и научните степени. И днес в нашите университети учат много български младежи от Албания, които желаят да завършат висшето си образование в България.

Българите в Албания имат няколко организации, които са създадени на териториален принцип. Едно от най-активните е дружеството на българите „Просперитет за Голо бърдо”, което се ръководи от бизнесмена Хаджи Пируши. Именно той е създателят на училище „Христо Ботев”. Бизнесменът обяви, че е започнал строеж на български православен християнски храм в едно от най-големите български села там – Стеблево, област Голо Бърдо.

По статистика българите в Албания са над 120 000, пръснати в десетки села из източна Албания, най-вече в областите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора. Българите постепенно са населили и големите градове като Тирана, Дуръс, Елбасан, Корча, Кукеш.

-------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в сайта „Добри новини“

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg