Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

До Вечния град пътуваха и млади българи от Западните покрайнини

glasПерица ПЕНЕВ

На 20, 21 и 22 ноември в салоните на Посолството на България в Рим и Българския културен институт в Италия се проведе седмото издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”. Целта на форума е да допринесе за съхраняването на българското самосъзнание сред съгражданите ни зад граница и дава възможност на деца с българско потекло да се изявяват в три различни конкурса - рисунка, литература и музикално-словесно народно творчество.

В своето приветствено слово Посланик Марин Райков поздрави с „добре дошли“ повече от 80 деца от 11 български училища от Испания, Германия, Унгария, Сърбия и Италия. За втора поредна година в него участваха и млади представители на българското сдружение „Глас“ от Босилеград, Западните покрайнини. Тази година групата босилеградчани бе съставена от шестгимназисти, един студент и двама ръководители.

Сдружение „Глас“ използва възможността специално да благодари за подкрепата, получена от страна на Посолството на Р. България в Рим, посланика г-н Марин Райков, както и на Посолството на Р. България в Белград; също така и насвоя приятел от Солун г-н Статис Анастасиадис, Гимназията в Босилеград, Община Босилеград и ВМРО-БНД, без които участието имвъвфестивала нямаше да е възможно.

Инициатор на Фестивала на българите по света „Аз съм българче” е асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. от Мадрид, Испания. А училището домакин тази година бе българското училище в Рим “Св. св. Кирил и Методий”. В тазгодишните конкурси участие взеха над 750 деца от целия свят под ръководството на 50 български училища и културни асоциации в чужбина. За финал - посланик Райков отправи призив към всички участници да помним миналото си, да се гордеем с него и да бъдем винаги решителни, за да предадем на децата си съзнанието за тяхната българска идентичност.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg