Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Проблемите на българското малцинство в Сърбия бяха изложени пред Алесандро Рота

zpГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Старши съветникът на  Върховния комисар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОSCЕ/ за националните малцинства в Хага г-н Алесандро Рота посети Босилеград и се срещна с представители на българските организации КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“. Разговорите продължиха час и половина в офиса на КИЦ, по време на които Алесандро Рота бе запознат с цялостното социално-икономическо, политическо и демографско положение в общината и му бяха предадени документи на английски език с подробно описание на проблемите на българското национално малцинство в Западните покрайнини.

Особено внимание бе посветено на проблемите с образованието на майчин български език, медиите, културата и служебната употреба на българския език и писменост. Стана дума и за конфликта на интереси между длъжностите кмет и председател на Националния съвет на българското малцинство, който се контролира от сръбските националистически партии и не може автентично да представлява интересите на българското малцинство.

На Ал. Рота бе предоставена и Платформата за защита на правата на българското  малцинство, подписана от 15 граждански сдружения и малцинствени партии през юли 2013 г. Домакините изразиха безпокойство от езика на омразата, с който се говори в сръбските медии за българите, както и от посланията на „научната среща“, която се проведе от 31 октомври до 2 ноември т.г. в Сурдулица и Лесковац на тема „Българската окупация на Южна Сърбия 1915-1918 г.“. На тази среща се търсеха „научни“ доказателства за предварително и спекулативно зададени бройки от 3 до 30 000 сърби избити от Българската армия по време на Първата световна война в Сурдулица! Специално внимание бе посветено на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между българи и сърби и да възпитава миряните в духовните ценности на християнствотo, все повече раздухва националистическа истерия и омраза, особено с изграждането на паметна костница в двора на Техническото училище в Сурдулица. Двама свещеници са напуснали Босилеград през последната година под натиска на епископа на Вранската епархия Пахомий.

Служителят на Върховният комисар за националните малцинства при ОSCЕ Алесандро Рота бе запознат с блокирането на демократичния процес в Босилеград както поради липса на свободни медии, така и поради политическото своеволие на местната власт в Босилеград, която, злоупотребявайки с властта пречи на приватизацията, на частния бизнес, на неправителствения сектор и на конкурентните опозиционни партии - особено на тия, които претендират да защитават националните права и интереси на българите. Това съобщи за националния новинарски портал „Гласът на България“ Иван Николов, председател на Културно-информационен център „Босилеград”.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg