Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Кметски хора възпрепятстваха за 14-и път въвеждането във владение на новия собственик на спорна бензиностанция

jandarmeriaИван НИКОЛОВ

Тази сутрин Босилеград осъмна блокиран от около 100 души жандармерия, оборудвана за борба с масови безредици. Причината – риск от физически сблъсък между участниците на четири публични събрания:

на управляващата партия на кмета Владимир Захариев, на новосъздадената в Босилеград под ръководството на Невенка Костадинова местна организация на Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич, на Сръбската радикална партия и на група граждани. 

Напрежението тлее повече от една година откакто местният бизнесмен Стефан Костов купи бензиностанцията обявена на търг от банката, при която е била ипотекирана за кредит. Кметът Владимир Захариев през цялото време оспорваше покупко-продажбата и след като загуби делото на всички инстанции, физически не допуска правосъдните органи да изпълнят присъдата и да предадат бензиностанцията на новият собственик Стефан Костов. От миналата година правосъдните органи направиха 13 опита да изпълнят присъдата, но полицията отказваше асистенция.  Развръзката се очакваше днес, когато съдия-изпълнител от 14-и опит трябваше да предаде бензиностанцията на новия собственик.

Напрежението започна още сутринта в 8 часа пред седалището на местната организация на Сръбската прогресивна партия, откъдето тръгна протестно шествие из града с пищялки и транспаранти „Стоп на корупцията и престъпността“, „Стоп на управлението на Владимир Захариев“ и „Срещу търговията с влияние“. По същото време кметът на Босилеград Владимир Захариев със своите привърженици се беше барикадирал в общината, защото дни преди това в Босилеград се разпространяваха слухове, че протестиращите ще нахлуят в общината.

Когато изпълнителният съдия пристигна, всичките четири групи охранявани от полиция тръгнаха към бензиностанцията, но полицията пропусна на бензиностанцията само хората на кмета. След като съдията нареди да се срежат катинарите на бензиностанцията и на шахтата за тока се оказа, че хората на кмета са напълнили шахтата с баластра, а малко след това, привържениците на кмета избутаха съдията и отново затвориха шахтата. Въпреки очевидните нарушения на предписанията за пожарна безопасност и общата сигурност на гражданите, полицията пак отказа да се намеси и съдията-изпълнител не можа да изпълни присъдата.

Кметът и неговите привърженици в момента са блокирали пътя Босилеград – ГПП Рибарци-Олтоманци и са обявили, че ще чакат да дойде представител на Правителството на Сърбия. Напрежението в града видимо се повишава. Според непотвърдени информации, на кмета и на хората които възпрепястват изпълнението на съдебното решение, са наложени големи глоби.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg