Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Българският посланик изрази загриженост относно присъдата на Сергей Филипов

filipovГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

По време на работно посещение в гр. Тараклия на 6 април извънредният и пълномощен посланик на Република България  в Република Молдова Петър Вълов направи следното изявление пред медии във връзка с обявената на 4 април от Апелативния съд в гр. Кахул присъда по отношение на кмета на Тараклия Сергей Филипов, постановяваща отстраняването му от длъжност и налагане на парична глоба:  „Ползвам се от случая, че съм в Тараклия, за да споделя нашата загриженост и нашето огорчение от решението, което е взел Апелативният съд в Кахул, още повече, че на първа инстанция кметът Филипов беше оправдан. Трябва да имаме предвид, че кметът Филипов се ползва с доверието на населението в Тараклия и има неговата подкрепа. Факт, потвърждаващ това е, че той беше преизбран с над 80% от гласоподавателите. Това показва, че гражданите са доволни от неговата дейност на този пост. Обезпокоени сме и от това, че се появиха някои спекулации, че решението на Апелативния съд е политически мотивирано. Аз не знам дали е така, но ако тези спекулации имат основание, то ние осъждаме много строго политическата или каквато и да била друга намеса в делата на правосъдната система. Това е недопустимо за една правова държава”.

По същия повод ръководителят на Делегацията на ЕС в Република Молдова Пирка Тапиола заяви, че е „озадачен и разочарован от обвинителната присъда, обявена от Апелативния съд в Кахул”.

Посолството на САЩ в Кишинев също изрази безпокойство от присъдата по отношение на Сергей Филипов. В неговото заявление се казва, че решенията на съда не трябва да са политически мотивирани.

Кметът Филипов е признат за виновен за „злоупотреба с власт или служебни пълномощия“. Всъщност, срещу него започва съдебно преследване заради това, че в началото на ремонта на градския парк е разпоредил отрязването на 6 изсъхнали бора. Междувременно Молдова се тресе от огромен корупционен и политически скандал. Издирват се няколко милиарда долара, буквално откраднати и изнесени от управляващите „проевропейски“ политици. Там не само че няма съдебни решения, но дори няма и дела. На практика кметът на Тараклия, заедно с Ирина Влах, президентка на съседната Гагаузия, и още няколко емблематични за Молдова регионални политици се превърнаха в авторитетни и признати бранители на молдовския суверенитет и защитата му от опитите на прорумънските управляващи да го унищожат, включвайки страната в състава на Румъния. Точно поради това срещу тях заваляха най-различни обвинения и заплахи, като най-абсурдното от всички е в сепаратизъм.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg