Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Патриоти почетоха паметта на убитите 5 български офицери в Босилеград

oficeriГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Представители на българските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“ от Босилеград, Дружество „Св. св. Кирил и Методий“ от Кюстендил и  председателят  на Комисията по политиките на българите в чужбина към Народното събрание Стефан Кенов, почетоха паметта на петимата български офицери полк. Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов,  пор. Христо Владов и пор. Асен Минков, като положиха венец и цветя на паметните им плочи в Босилеградското гробище. 

Управителят на Църковна община Босилеград отец Зоран Стоянов направи гаф, като отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на офицерите - въпреки писмено отправената молба. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия. Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между хората се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология.

„Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници, загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913 г., да им бъде повдигнат общ паметник на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби“ – каза Николов и добави -  „Възстановяването на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на територията на Сърбия и преосмисляне на историческото минало, освен уважение към националната ни история, е и предусловие за трайно помирение между сръбския и българския народ и интегрирането на Р Сърбия в семейството на европейските народи“.

След събитието, участниците се събраха в помещението на Гражданско сдружение „ГЛАС“ и подробно запознаха народния представител Стефан Кенов с проблемите на българското малцинство, като препоръчаха България да използва опита на Унгария и Хърватска, които ефикасно защитават малцинствата си във Войводина.

Историята на петимата български офицери е такава – те са пленени на 28 юни 1913 г. и разстреляни противно на всички военни конвенции същия ден в местността „Воденици“ от сръбския капитан Арсениевич. След четири дена Българска военна комисия ги ексхумира, идентифицира, протоколира и препогребва в Босилеградското гробище. Събитието е документирано и описано и в Доклада на международната Карнегиева комисия. Надгробните им паметници са почупени и захвърлени неизвестно къде през осемдесетте години на миналия век.

През 2013, по повод 100 години от Балканската война КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите подеха инициатива да възстановят надгробията им. След почти две години общинските власти в Босилеград и надлежното министерство в Белград не разрешиха възстановяването на надгробията, а представителите на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и известния босилеградски гражданин Димитър Димитров многократно бяха разпитвани от полицията. Въпреки всичко, българските организации поставиха пет паметни плочи с имената на офицерите и вече трета година отдават почит на убитите офицери с полагане на венци и цветя.

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>25°C
Ясно
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: юг
Сила: лек полъх, 2.6 m/s

Времето със sinoptik.bg