Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Работи се и по идея университетът в Тараклия да стане филиал на български ВУЗ

tarakliaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В рамките на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество / ЧИС/ в Сочи, министър  Даниел Митов се срещна с молдовския си колега Андрей Галбур.

Двустранните разговори бяха свързани с реформите, извършвани от молдовското правителство в контекса на евроинтеграционните му стремежи.

Министър Митов постави темата за гарантирането на културните и образователните права на българското национално малцинство в Република Молдова. Повдигнат бе и въпросът за откриване на консулство на България в гр. Тараклия - столица на едноименния административен район, населен предимно от представители на българското малцинство. Министър Митов засегна и темата за превръщането на Тараклийския университет, основан с финансовата подкрепа на Република България, във филиал на българско висше учебно заведение. "Подобно решение би увеличило привлекателността на университета, предвид факта, че дипломите, издавани от него, се признават в рамките на ЕС", посочи той.

По време на срещата министър Даниел Митов постави още въпроса за запазването на административната самостоятелност на Тараклийския регион.

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>24°C
Ясно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg