Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Семинарът на тема „толерантност и солидарност“ е организиран от фондация „Българска памет“

mladiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

60 младежи с български произход от Македония, Молдова и България участват в младежки обмен в София. Срещата ще продължи от 4 до 10 юли, като младите хора ще общуват и по теми, свързани с европейски ценности, поставяйки акцент върху  толерантността и солидарността. Семинарът се организира от фондация „Българска памет“ и е финансиран по програма «Еразъм +» на ЕС. Струва си да се отбележи, че молдовските участници всъщност са от Гагаузката автономия. Известен факт е, че гагаузите са част от българския етнос; всъщност, те са преселници от Североизточна България в земите на Буджака.

«В процеса на кандидатстване по проекта, младежите от трите държави представиха по творчески начин «в снимки» – толерантността и солидарността, от различни гледни точки – на уважение между поколения; между представители на различни етноси, религии и култури; между хора в неравностойно положение, което е своеобразен пример в действие на девиза на ЕС «Обединени в многообразието », споделя Моника Панайотова, от Фондацията.

В рамките на обмена участие ще вземат известни български журналисти, представители на български и европейски институции, граждански сдружения, а темите, които ще дискутират с младежите са младежката безработица и възможности за реализация на младите в Европа, проблеми на малцинствата в съвременния свят, опитът на България и европейската перспектива на Р. Македония и Молдова и други. Сред гостите на инициативата е и д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“ и носител на наградата на ЕП: «Европейски гражданин на годината 2013». Младежите ще вземат участие в интерактивни сесии, дискусии и работилници за креативни идеи.

Редакцията на портал „Гласът на България“ поздравява д-р Врабевски за неуморната му родолюбива дейност!

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>24°C
Ясно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg