Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Целта на нашите сънародници зад граница е да съхранят етно-културната идентичност на новите поколения

bachkovskiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Две от сесиите на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, на 28 и 29 юли, се проведоха в Бачковския манастир. Конференцията се организира от АБУЧ, СУ ”Св. Климент Охридски”, ПУ ”Пр. Паисий Хилендарски“, Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ и Бачковската света обител.

Основна тема в работата на форума е „обучението по България”. С доклади, презентации и споделяне на успешни практики участват както преподаватели от споменатите висши учебни заведения, така и такива от задграничните църковни български училища. С разрастването на българската диаспора по света, очевидно сънародниците ни, установили се за постоянно или временно в чужди държави, чувстват осезателна нужда от съхраняване и развитие на националната си идентичност в условията на другоезична, а често и „другокултурна” среда. Нужда, породила и първоначалното спонтанно възникване на неделните училища като самоинициатива на установилите се навън наши сънародници.

Нов и важен момент в обучението на децата е насочването и към възпитание в християнските православни ценности и добродетели. И тук отново, както през Възраждането ни, се появява връзката на Православната ни църква с училищното дело. Участието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний е залог за все по-задълбочаващата се връзка между Църква и образование в българската задгранична диаспора. Това бе подчертано и в изказването на митр. Антоний пред участниците в конференцията. В приветствието си към участниците в конференцията игуменът на манастира архим. Симон, наред с пожеланията за успешна работа, се спря и на възраждащата се роля на българските манастири като средища на общонародни начинания, вън от политически пристрастия. Роля, от която те бяха практически лишени в близкото ни минало.

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>24°C
Ясно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg