Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Благодарение на КИЦ „Босилеград“ са стопирани асимилационните процеси в Западните покрайнини

kicГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

КИЦ „Босилеград“ и софийската Столична община отбелязаха 19 години от откриването на Културно-информационния център на българското малцинство. Музикантът и композитор Боби Мирчев и поетесата Петя Йотова изпълниха поетичен рецитал от последната стихосбирка на Йотова „Фаталната дарба“. По време на тържеството бе припомнен забележителният факт, че в навечерието на 19-ата годишнина поетът Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“ бе удостоен от Европейския парламент със званието „Европейски гражданин на 2016“.

Поздравявайки гостите, Иван Николов подчерта факта, че откриването и дейността на КИЦ „Босилеград“ в областта на културата, информирането и отстояването на правата и интересите на българското малцинство през изтеклите две десетилетия е предотвратило асимилационните процеси и е възстановило присъствието на българската култура в Босилеград.

„На фона на големите културни промени, трябваше да дойде и българският бизнес, който да даде препитание на населението, но за съжаление, не всичко зависеше от нас“ – каза Николов и добави, че независимо от трудностите и проблемите, КИЦ „Босилеград“ се наложи като стабилна и авторитетна организация на българското национално малцинство в Сърбия.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg