Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Магията на българските ритми събра на фестивал наши състави от Северна Америка в Отавa

kanadciВесела ЯНЕВА    

Момичета празнуват началото на розобера в Казанлъшко, гадателка на зарове спира хоро на мегдана, а гвардейци танцуват на празник в Шоплука – всичко това се случи през изминалия уикенд в Отава. Магията на автентичната българска народна музика събра танцови и певчески състави от Северна Америка на една сцена.

Фолклорният фестивал се проведе в рамките на Българските културни дни в Отава и се организира от Българската общност в Националния столичен район и Българската фондация в Отава.

Три фолклорни групи от града домакин представиха по своеобразен начин богатството на българските народни танци. Игрите от Шоплука на ансамбъл “Родина” донесоха много цвят и настроение на публиката и бяха изиграни с настроение и майсторство. Ансамбълът е с ръководител Рени Стаматова и е носител на медалите “Златен век” и “Иван Вазов”. Малчуганите от ансамбъл “Българче” с ръководител Нина Маркова пък изпълниха с много ентусиазъм шопски и северняшки танци. Всички деца в него учат в българското училище към Ottawa Catholic School Board, като кръжокът по народни танци се финансира частично и от българското Министерство на образованието. Радост и весело настроение лъхаше от “Михалска копаница” и шопското четворно хоро на танцова група “Хоп-Троп” с ръководител Оля Станчева. Групата се подпомага от българското дружество и православната църква “Христос Спасител”.

Класа и оригиналност на изпълнението показаха танцовите състави “Димитровче” към българската църква “Св. Димитър” в Брамтон, Онтарио и “Българи” от Монреал, Квебек. “Тази година танцьорите са облечени в гвардейски униформи и пресъздават празник в Шоплука”, разказва Димитър Минков, ръководител на “Димитровче”. В оригиналната постановка участваха още съставите “Хайде на хорото”, Калгари и “Хоп-Троп”, Отава. Друга хореографска ситуация пък разказаха “Българи” от Монреал. Шопското надиграване беше прекъснато от циганка, която гадае на зарове. ”Хореографията е моя”, признава Цонко Стоянов, ръководител на ансамбъла. Едно от големите постижения на групата е участие в престижния фолклорен фестивал “Mondial des Cultures” в Дромонвил, Квебек.

Танц на розоберачки, които празнуват в Розовата долина, пресъздаде ансамбъл “Приятели на българския танц”, Детройт, САЩ с  ръководител Николай Алишев. Изпълнението беше представено с много вдъхновение, симетричност и точност в движенията.

Младата група от Квебек “Българска роза” пък направи своя дебют извън столицата на френската провинция с танците “Селско шопско хоро” и “Стамено моме”. “Искаме да танцуваме и затова създадохме този състав”, обясни Дима Малинова, танцьор от групата.

Фестивалът показа и автентично българско фолклорно пеене на два и три гласа с хор “От извора”, Торонто. В основата на групата са Ирина, Соня, Галина, Радиана и Дими, като Ирина Маркоф е професор по музика в York University, Торонто.

Оригинално и самобитно беше изпълнението на кавал на Станимир Лицанов, който овладява изкуството на този древен български инструмент преди 30 години под влияние на ранните изпълнения на Теодосий Спасов.

Фолкорният фестивал, който се проведе в Отава на 15 октомври събра 130 изпълнители от шест града в Северна Америка на една сцена, пред пълна зала, от които много бяха канадци. През почивката присъстващите имаха възможност да опитат българска храна и да си купят ръчно направени български сувенири. Това най-голямо по рода си събитие в Канада се организира за втори път, като тази година е посветено на 25-годишнината от създаването на българско дружество в Националния столичен район Отава-Гатино, чийто председател е Антон Минков. Блестящо се справи с воденето на уникалното събите и Атанас Димитров, студент в местния университет.

Дните на българската култура в Отава се откриха на 2 октомври 2016 г. с изложба на местни българи творци и традиционна българска бродерия и с концерт на виртуоза китарист Антон Апостолов и неговата група от Торонто, като техни гости бяха световно известният перкусионист Стоян Янкулов - Стунджи и майсторът на българската тамбура Валери Димчев.

В рамките на фестивала се представи и българския филм “Съдилището”, кандидат за Оскар през миналата година. Фестивалът завършва с концерт на 23 октомври на групата “Меден глас”, която изпълнява традициони и аранжирани български и балкански фолклорни песни. Ръководител на “Меден глас” е също проф. Ирина Маркоф.

------------------------------------

Снимка: Георги Стоянов

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg