Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Най-после сагата с приватизацията на завод „Кобос“ в Босилеград приключи

kobosИван НИКОЛОВ

В сградата на Областната управа във Враня е подписан договор между Стопанското министерство на Р Сърбия и собственика на българската компания „Калинел“ Марин Радевски за нови инвестиции във Вранска баня и Босилеград. Според този договор във Вранска баня ще се строи ново производствено хале, а в Босилеград ще се адаптира съществуваща сграда на бившият шивашки завод „Кобос“. По този начин в следващите две години ще се открият около 250 нови работни места, от които първите 100 - до края на тази година. Фирма „Калинел“ произвежда готови текстилни продукти и през 2012 г. е приватизирала една производствена мощност във Вранска баня, където работят 52 работници.

Българският посланик в Сърбия Радко Влайков припомни, че България и Сърбия до 2020 година трябва да усвоят 29 милиона евро за проекти между България и Сърбия по Програмата за развитие на трасграничното сътрудничество. Общата оценка е, че тези инвестиции и трансграничното сътрудничество са от изключително значение за развитие на крайграничните райони и общини като Босилеград.

С подписването на договора в началото на тази седмица на практика приключи борбата за приватизация на „Кобос“. Процедурата продължи повече от една година поради съпротивата на Община Босилеград, която оспорваше собствеността на предприятието.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg