Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Евродепутатите ни Джамбазки и Ковачев са в основата на този исторически успех

djГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Комисията по външни работи на ЕП за първи път в доклад за напредъка на Албания призовава държавата да признае българското малцинство, ако иска да бъде приета за член на ЕС. Заслугата е на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това е исторически успех. През годините ВМРО работи за защита на правата на българските исторически общности зад граница и битката продължава, сподели Джамбазки по повод решението на колегите си.

В официалния текст на приетите поправки се казва, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания чрез цялостното прилагане на съответното законодателство. ЕП препоръчва правата на хората с български етнически произход в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в законодателството и гарантирани на практика.

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство. В Албания официално са признати три национални малцинства (гръцко, „македонско“ и сърбо-черногорско), както и две етно-лингвистични - ромско и влашко/арумънско. Българската етническа група не е призната. Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за „македонския характер“ на населението от български произход в Албания, обясняват българските евродепутати.

Докладът предстои да бъде гласуван по време на пленарната сесия на ЕП през февруари в Страсбург. В началото на мандата си Джамбазки заяви пред Комисията по външна политика, че страните от Западните Балкани трябва да станат част от ЕС, защото и културно, и исторически принадлежат към Европа, но при категоричното условие за спазване на правата на малцинствата в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg