Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Босилеградчани почетоха подобаващо 24. май

izИван НИКОЛОВ

Културно-информационен център „Босилеград”, Столична община, Олимпийски клуб Босилеград и Граждански комитет „Западни покрайнини“, отбелязаха в босилеградското село Извор,

пред църквата „Света Троица“ тържествено и емоционално, във възрожденски дух Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С камбанен звън започна тържеството, което уважиха Негово Превъзходителство пълномощният министър при Генералното консулство на Р България в Ниш - Николай Колев, Ирина Михайлова - старши експерт в Дирекция "Култура" към Столична община, ученици, родители и учители от 55 СУ "Петко Каравелов" с ръководител Антоанета Таракчиева зам. директор по учебната дейност, ученици от Основното училище „Георги Димитров“ с ръководител учител по български език Воислав Стойов, проф. Лозан Митев от Националната спортна академия "Васил Левски" и председател на Граждански комитет „Западни покрайнини“, Желко Насев - учител по физическо възпитание в 55 СУ „Петко Каравелов“ и председател на Олимпийски клуб - Босилеград.

Мъжки хор към храм „Св. мъченик Николай Софийски“ с диригент маестро Георги Гичев изпълни църковни и възрожденски песни. Проф. Добромир Митев и неговият студент в Държавната консерватория в София Владан Иванчев от Сурдулица изпълниха Право хоро.

Бяха прочетени поздравителни писма от посланика на България в Сърбия Негово Превъзходителство Радко Влайков и на Председателя на държавната агенция за българите в чужбина - Петър Харалампиев. Поздравителни слова изнесоха Иван Николов, председател на Културно-информационен център „Босилеград“, Николай Колев - пълномощен министър при Генералното консулство на България в Ниш, д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

Стихотворения прочетоха ученици от ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград и ученици от 55 СОУ „Петко Каравелов“.

Тазгодишната награда на КИЦ „Босилеград“ и Граждански комитет „Западни покрайнини“ за принос към развитието на българската култура и свободата на словото в Босилеград бе връчена на Йовица Костов в качеството му на кореспондент в ТВ „Инфокодал“. Водещ на програмата бе гимназиалният преподавател по български език и литература Деян Миленов от гимназията в Босилеград. Учители, родители и ученици от 55 Софийско училище „Петко Каравелов“ и пълномощен министър Николай Колев посетиха и бяха приети от директора на Основно училище „Георги Димитров“ в Босилеград - Методи Чипев. Присъствието на ученици, учители и родители от босилеградските училища беше скромно. Повечето ученици от училищата бяха ангажирани с мероприятия, които нямат пряка връзка с празника на Кирил и Методий.За разлика от предишните години, отбелязването на Деня на българската просвета и култура, с изключение на едночасовото задържане на автобуса с учениците и колите от София на митницата Рибарци – Олтоманци, мина без провокации и инциденти. За първи път в Извор нямаше засилено полицейско присъствие. Свещеник Зоран Стоянов този път видимо беше благосклонен и даже готов тържеството по отбелязването на празника да се проведе в самата черква, което бе немислимо преди няколко години. Тържеството приключи със стих на големия български поет Теодор Траянов:

Ликувай, светло слово

на радост благородна,

не спирай, звън безсмъртен

на българската реч,

и песни да разгласят,

че волята свободна

пред стъпките на Бога

полага своя меч!

 

 

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg