Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Продължава предизвестената агония на Западните покрайнини

zvoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Културно-информационен център на българското национално малцинство в Западните покрайнини „Звонци-Бабушница“ отвори врати в началото на юни.

Председателят на КИЦ-а Саша Златанов представи гостите на събитието: посланикът на България в Сърбия Радко Влайков, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, депутатът от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов, кметът и председателят на общинския съвет на Община Бабушница Сладжана Николич и Саша Лазаревич, Делян Дамяновски – изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България.

От името на Обединени патриоти и групата за приятелство България – Сърбия в Народното събрание приветствие отправи Красимир Богданов: „Приятелството между двете държави не трябва да се показва само на думи. Оценяваме демократизацията на Сърбия и промяната в отношението към българското национално малцинство в Западните покрайнини. Откриването на този център е стъпка в правилната посока, но България очаква много повече жестове на приятелство от сръбска страна. Хората от Звонския край се нуждаят от подкрепа от българската държава за по-сериозни инвестиции, за разработването на трансгранични проекти и отварянето на ГКПП при с. Петачинци.“

Богданов припомни за добрия пример в тази посока, оказаната преди няколко години от Община Мездра помощ за възстановяването на църквата в Звонци, което предизвика аплодисментите на местните хора. Исторически Звонският край е район, който принадлежи на Трънската околия. Откъснат е от България през 1919 г. по силата на Ньойския договор. До 1964 г. село Звонци е било общински център, обединяващ няколко села с почти изцяло българско население. Днес една част от селата са в рамките на Община Димитровград (Цариброд), а други са присъединени към Община Бабушница с преобладаващо сръбско или сърбизирано население.

В миналото поминъкът на българско население се е осъществявал основно чрез рудника в с. Ракита и балнеоложкия курорт „Звонска баня“. Днес тези обекти тънат в разруха. Въпреки това, районът продължава да привлича туристи от България, които посещават ждрелото на р. Ерма и популярния Погановски манастир. В него има уникални стенописи, сред които е и този на небесния покровител на българите св. Йоан Рилски.

В с. Звонци има клуб на Националния съвет на българите, Основно училище „Братство“, обединяващо децата завършващи начално образование в училищата в четири околни села, православен храм „Св. пророк Илия”, възстановен през 2006 г. с изключителната подкрепа на Общинския съвет и тогавашното ръководство на община Мездра. Подкрепа за своето културно и национално оцеляване звончани получават от общините Трън, Костинброд и Перник.

До края на 40-те години хората от двете страни на границата имат пряка връзка помежду си чрез пропускателен пункт, но след конфликта между Тито и Сталин връзката с България окончателно е прекъсната. Въпреки договореното между България и Сърбия откриване на ГКПП при с. Петачинци, до момента конкретни действия не са предприети. Местните хора остават с надеждата, че проектът ще се осъществи и ще съживи този забравен край.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg