Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Твърди нашият сънародник Леандро Соколи, който живее на брега на Охридското езеро

leandroГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днешна Албания дълги векове през Средновековието е част от българската държава. Тук е областта Кутмичевица - главен културно-просветен център на българите, тук в Драч – Северна Албания е роден св. Йоан Кукузел,

един от най-видните музиканти – творци в средновековна Европа, тук той пише знаменитата си творба „Възхвала на българката“, посветена на майка му. През 18. и 19. век голямата част от българите в региона приемат исляма. В годините между двете световни войни България развива активна дипломатическа дейност за признаване на нашите сънародници в Албания за национално малцинство. Точно обратна е официалната българска позиция през периода 1945 – 1990 година – българите под властта на Енвер Ходжа са загърбени от София и са обявени за приоритет на Скопие. Компактни български анклави в Албания са областите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора (Кукъска Гора), разположени по границата с Македония. Значителен брой българи живеят в градовете Елбасан (4 – 12 000), Тирана (3 – 4 000), Драч (2 – 3 000), Пешкопия (около 1000 души). Сега, с помощта на съвременните комуникации не е проблем да се „срещнем“ във виртуалното пространство и да разговаряме с един нашенец от Албания – Леандро Соколи.

 

Как бихте се представил пред читателите ни, г-н Соколи?                    

- Аз съм Леандро Соколи, живея в град Поградец, на южния бряг на Охридското езеро, недалеч от манастира „Св. Наум“. Имам български произход от района Гора (североизточна Албания ) – там, където живее втората група на българското малцинство. Аз съм на 29 години и съм завършил Икономическия университет в албанската столица Тирана.

 

Колко са българите в Албания?

- Нямаме точни цифри, но се преброяват между 100 и 150 хиляди души с български произход, които живеят основно в районите на Голо бърдо, Мала преспа и Гора.

 

Как се стигна до историческата победа - признаването на българско малцинство в Албания?

- Ние събрахме около 5000 подписа от българското население в Албания, които са доказателство за съществуването на българската общност в Албания! Когато чухме от медиите новината, че албанските власти приемат същестуването на българското малцинство, за мен беше прекрасно чувство и великолепна вест! Най-накрая ние ще можем спокойно да се изявим като българи и да заявим, че в нашите вени тече българска кръв!

 

Има ли условия за изучаването на български език в албанските училища?

- Не, в момента няма условия, но чувам, че българското правителство работи за това.

 

Има ли партии или други организации на българите в Албания?

- Партии нямаме, но имаме организации. Такива са дружеството „Просперитет Голо бърдо“ и Сдружението за българо-албанско приятелство…

 

Какво още би могла да направи българската държава за вас?

- Трябва да се откриват български училища и да се създадат условия за запазването и укрепването на българското самосъзнание на тези хора.

 

Познавате ли ваши младежи, които да учат в български университети?

- Не, не познавам…

 

А има ли много албанци с българско гражданство?

- Да, нашенци с българско гражданство има много, но не знам точната статистика. 

 

Трудно ли е да си българин в Албания?

- Не, в Албания не е трудно да си българин! Между България и Албания има добри отношения. Аз нямам българско гражданство, но ако го придобия ще дойда да живея в България. Бил съм 4-5 пъти в България, а в Европа никога не съм бил… Благодаря ви за този разговор!

alb

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg