Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Да преосмислим миналото, за да имаме бъдеще

izpГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Приключиха кандидатстудентските изпити

На 11. юли в Босилеградската гимназия приключиха кандидат-студентските изпити пред комисия съставена от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш.

Опълномощеният министър при Генералното консулство в Ниш - Николай Колев поздрави кандидат-студентите и изрази благодарност на КИЦ „Босилеград“ и Гимназия Босилеград за добрата организация на изпита. Кандидастудентският изпит се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по Български език и литература и История на България. Общо 51 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешноста на Сърбия са се явили на изпита. Още 12 души са кандидатсвали по магистърски и докторски програми.

За разлика от миналата, тази година кандидатстудентските изпити протекоха спокойно, без никакви провокации, което се дължи на новото ръководство на Гимназията. След проведените изпити комисията проведе работна среща в КИЦ „Босилеград“, като беше обсъдена необходимостта от провеждане на подготвителни курсове по Български език и литература и История на България. Подготовката на кандидатстудентските изпити и всички други консултации във връзка с кандидатстването по 103 ПМС тази година се проведе в КИЦ „Босилеград“.

 

Почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в Божица

Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с. Божица. От името на Генералното консулство на Р България цветя поднесе пълномощен министър Николай Колев. Специално за събитието дойдоха гости от Кюстендил, сред които и историкът Ангел Джонев, както и местни жители от Божица. В словото си пред паметника председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов каза:

„Днес отдаваме почит на поручик Генчо Неделчев, загинал на 11 юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Да отдадем почит и за ония 435 български войници и офицери, загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер, както и за 523 сръбски войници и офицери, загинали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 г. в жестоките боеве между части на българската и сръбската армия.

Сред тях е и поручик Генчо Неделчев. Неговия надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилеградско.

Целта на този помен е да отдадем почит на жертвите на войните, да отворим скритите страници в историята на сръбско-българските отношения, и от днешната историческа дистанция да ги препрочетем и преосмислим отново. Историята е част от нашата житейска философия и препрочитайки я и преосмисляйки на базата на достоверни исторически факти, ние поемаме пътя към покаянието, извинението, опрощението, националното помирение и трайно омиротворяване на Балканите. По този път е минала историческата и политическата мисъл в развитите европейски страни и ние можем само да се поучим от тях...

Мир не може да има, ако историята непрекъснато възпроизвежда историческите спорове и възпитава омраза между народите. Омразата винаги е път към нови стълкновения и войни. Мирът, както и войната, се гради в съзнанието на хората. От нас зависи дали на базата на критическото преосмисляне и осъждане на кървавото историческо минало, ще тръгнем по пътя на мира и съзиданието, или непрекъснато ще повтаряме историческите грешки и разоренията.“

 

„Спортът създава силни личности“

Пълномощният министър при Генералното консулство на Р България в Ниш, Николай Колев днес присъства на тържественото откриване на юбилейната 10. Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018, която се финансира по програмата „Българско сътрудничество за развитие“. Децата накратко демонстрираха придобитите си умения по време на заниманията си и декламираха стихове. Н. Колев приветства участниците във Ваканцията от името на Генералното ни консулство в Ниш като им пожела хубаво лято и спортни успехи. „Спортът е здраве, спортът е здрава психика, спортът създава силни личности“ – каза Николай Колев и призова децата да спазват олимпийските принципи, да се обичат и да обичат родния си град.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg