Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Българските училища зад граница са почти 400

bgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Много малко са училищните мрежи по света от такъв мащаб като нашата Асоциация“, казва Ирина Владикова, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). От бройката, която беше колкото пръстите

на една ръка, по последни данни на Държавната агенция за българите в чужбина броят на училищата наближава 400. Това е не само впечатляващо число, но е и явление в най-новата история на образователната система и културата на България.

Игнорирането на знанията по майчин език в емигрантските семейства ограничава възможността на децата им за завръщане в родината. В преодоляването на това препятствие вижда ролята на училищата зад граница Боянка Иванова, директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов“ в Чикаго и член на управителния съвет на АБУЧ. В нейното училище се провежда първият изпит по български език за придобиване на Печат за двуезичност – другото голямо постижение по отношение статута на българския език зад граница - признаването му като втори официален език в 12 от Съединените американски щати.

Започнахме от щата Илинойс, защото там е най-голямата българска общност. Щатите, в които вече имаме успех и българският език постепенно влиза в американската образователна система са Охайо, Мичиган, Колорадо, Калифорния, Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк, Вирджиния, Мериленд, Окръг Колумбия и Северна Каролина. Подписан бе меморандум, с който изпитът, проведен по тази методика, важи за балообразуваща оценка за продължаване на образованието на завърналите се българчета във Висшите учебни заведения на територията на България и в някои европейски страни.

Завръщането на децата на нашите сънародници по света би затворило цикъла с усилия на българските учители в чужбина по опазване на българския език и култура зад граница.

---------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по материали на Радио "България"

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg