Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Символите бяха одобрени от Националната хералдическа комисия

flagГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Официалните символи на град Тараклия получиха признание от специалистите на Национална хералдическа комисия към президента на Република Молдова. Тяхното одобрение стана след разглеждането им на специално заседание на НХК в Кишинев.

Авторите на герба и знамето на Тараклия - молдовски град с предимно българско население - са известните специалисти в областта на историята и хералдиката: докторът по история Иван Думиника и докторът по история Силвиу Андриеш-Табак. Използвани са и идеите на художника Антон Киосе, който вече не е сред нас. Графичното оформление на герба е дело на тараклийския художник Петър Великсар.

«С девиза „Българският дух е непобедим!” искахме да покажем 200-годишната история на българите от Тараклия, които са живели в различни политически системи и периоди: царисткия, румънския, съветския, независимата Република Молдова. По време на тези исторически етапи българите от Бесарабия успяха да запазят своята духовност, родния си език, традициите и обичаите» - пояснява д-р Иван Думиника.

gerb

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg