Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Върли комуняги честваха „Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация“

komГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

И тази година Общинската организация на Съюза на бойците от Народно-освободителната война (ОО СУБНОР) не се въздържа от антибългарски провокации в Босилеград. Шестима техни активисти положиха цветя на „партизанската“ чешма в центъра на Босилеград до паметника на Левски и отбелязаха „8 септември - Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация”. Изхождайки от фалшификациите на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на тази дата години наред отправят обидни антибългарски провокации.

Тези действия никак не кореспондират с политическите послания от срещата на двамата президенти Румен Радев и Александър Вучич на 22. – 23. юни в Белград и Цариброд, със стремежа на Сърбия за пълноправно членство в ЕС и искрени добросъседски отношения с България. С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм в Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат антибългарски настроения срещу българите в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение, че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич, Белград е обявен за единствената европейска столица, чиста от евреи („judenfrei”) е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

Още по-безсрамно е това, че тази провокация се прави от хора, които и лично са се облагодетелствали от същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието си по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Крайно неморално е точно хората, които се ползват с хуманитарна и медицинска помощ от България, да се гаврят с името на България като „фашистка” страна, която била „окупирала” Босилеград и да величаят „демократична Сърбия” като „освободителка” от България!?

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за национално помирение, добросъседски отношения и за европейски ценности. Не е чудно, че в такава ретгроградна политическа среда няма и не може да има никакъв реален напредък в спазването на правата на българите в областта на образованието, свободата на словото, свободата на предприемачеството и пр.

Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ остро осъждат неморалното и лицемерно поведение на кметството в Босилеград, което продължава да финансира антибългарската дейност на ОО на СУБНОР.

Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“, като организации които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини, призовават Правителството на Р България да реагира пред сръбското Правителство и в Босилеград да се прекрати езика на омразата към българите и България.

                                                                                 

Иван Николов,

председател на КИЦ „Босилеград“

Драголюб Иванчов,

председател на ДСБ

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg