Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Открита бе новата многофункционална сграда на българското читалище

prosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Български държавници взеха участие в тържествата по повод десетата годишнина от възстановяването на българския православен храм „Св. св. Константин и Елена“ и от създаването на читалището към българския храм „Св. вмчк Георги“ в Одрин.

В двора на църквата беше открита новата многофункционална сграда на читалището, построена със средства от дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет и обзаведена със спомоществователството на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, на кмета на Свиленград - Георги Манолов и на други дарители. В тържествата, състояли се в двете български църкви в Одрин, както и във фолклорното шествие взеха участие състави за български народни песни и танци от София, Елхово, Свиленград, Любимец и Одрин.

Състоя се и среща-дискусия с родителите и децата от Неделния курс по български език за децата от общността на българските граждани в Одрин и с представители на изселническите организации на българските граждани от Тракийския регион на Турция – от градовете Чорлу, Ергене, Текирдаг, Силиври, Къркларели (Лозенград), Люлебургаз, Бабаески и др.

Гостите, сред които бе и вицепрезидентът Илияна Йотова, бяха посрещани от отец Александър Чакърък, предстоятел на храма „Св. вмчк Георги“ в Одрин и неговата презвитера Мария Чакърък – председател на Читалище „Просвета“ в града.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>13°C
Ясно
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg