Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Зад тази дейност стои фигурата на поета родолюбец Иван Николов

ivanГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес се навършват 20 години от откриването на Културно-информационния център „Босилеград“ – една от най-активните български организации в Р Сърбия и чужбина. През динамичните събития по време на разпадането на Югославия и зоркото

следене на службите за сигурност, КИЦ-а успешно премина през изпитанията на времето и остави незаличима следа в съзнанието на българите в Босилеград и в историята на Западните покрайнини.

Времето потвърди, че становищата и идеите на КИЦ-а всестранно, компетентно и демократично обсъждани на хилядите страници на „Бюлетина“, стотиците изказвания, интервюта, научни доклади и пр., нямат алтернатива и са единствено правилният път, по който трябва да върви българското малцинство в Западните покрайнини.

През изтеклите две десетилетия КИЦ „Босилеград“ се утвърди като авторитетна културно-просветна, информационна и хуманитарна институция. Освен това, разви и мащабна информационна дейност, благодарение на която българското малцинство, след десетилетия отсъствие, отново излезе в публичното пространство в България, Сърбия и Европа. Огромен принос за това дадоха българските национални телевизии, печатни издания и информационни сайтове и агенции каквито са БТА, ФОКУС, БГНЕС, „Гласът на България“, ЕВРОЧИКАГО и много други.

Благодарение на прякото сътрудничество и подкрепа от българските държавни институции като Народното събрание, Президентството, Правителството, Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Министерството на правосъдието, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Държавната агенция за българите в чужбина, Столична библиотека, Националната спортна академия „Васил Левски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Фондация „Българска памет“, „Фондация 13 века България“ и много други, КИЦ „Босилеград“ даде шанс на стотици млади българи да завършат образованието си в българските университети и професионални гимназии, стотици деца почиваха на българското Черноморие, на хиляди българи бе оказано съдействие за придобиване на българско гражданство, благодарение на което те, наравно с българите в България, се реализират и печелят в страните от Европейския съюз. С други думи, КИЦ „Босилеград“ цели две десетилетия денонощно бе на разположение на българите в Западните покрайнини, защитавайки техните права и интереси.

Благодарение на партньорството си със Столична община и отдел „Култура“ в Босилеград бе представено всичко най-ценно от българската култура и изкуство – най-известните имена от българската литература, музиката, киното и театъра се представиха пред босилеградската публика.

Сътрудничеството с българските общини в региона, читалищата, училищата, музеите и други културни институции заздрави културата и писмеността и духовните връзки на българите в Босилеград със сънародниците в България.

КИЦ „Босилеград“ бе в основата на двата проведени дебата за положението на българското малцинство в Европейския парламент. КИЦ-ът бе инициатор и автор на „Платформата за защита на правата и интересите на българското малцинство“, около която се обединиха всички български партии и сдружения в Сърбия.

Безспорен е приносът на КИЦ-а за издигането на паметника на Левски в Босилеград, за възстановяването на черквите „Св. Троица“ в с. Извор, „Св. Спас“ в с. Долна Любата, изграждането на новата черква „Св. Йоан Рилски“ в с. Паралово и опазването и възстановяването на българските войнишки паметници в Босилеградско.

КИЦ-ът неведнъж е влизал в остри спорове с представителите на крайния великосръбски национализъм и тяхната антибългарска пропаганда, аргументирано защитавайки позициите си и българските интереси.

КИЦ винаги бе уважаван участник на многобройни български и международни научни конференции и форуми на български организации по света каквато е Световната асоциация на българите по света.

Настоявайки за справедливо решаване на проблемите на българското национално малцинство, КИЦ „Босилеград“ е в основата на националното помирение между българи и сърби и трайно омиротворяване и европеизация на Балканите.

На 12. октомври КИЦ „Босилеград“, заедно със Столична община и българските държавни институции достойно ще отбележи 20-годишния си юбилей с концерт-спектакъл.

Каним всички наши партньори и приятели да празнуват с нас!

КИЦ „Босилеград“

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg