Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Премиерът се срещна с Порошенко на юбилей на Болградската гимназия

bolgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с украинския президент Петро Порошенко в Одеса вчера.

По-късно двамата участваха в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. Пред участниците в празненството премиерът Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието. Българският министър-председател припомни, че с решение на Министерския съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград.

„Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко да направим българско училище в Одеса и украински културен център в София“. Това обяви още министър-председателят Бойко Борисов в словото си по повод 160-годишнината от гимназията „Г. С. Раковски“. На тържеството присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Да припомним, че броени дни преди това, в Болград бе осветен наново историческият храм на българите „Преображение Господне“, чийто купол изгоря преди шест години.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg