Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Външният министър Захариева награди Иван Николов с почетен знак „Златна лаврова клонка“

nagrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Изключително тържествено бе отбелязана 20-годишнината от откриването на КИЦ „Босилеград“. По този повод в западния български град пристигна правителствена делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов, шестима зам.-министри и

8 депутати от Народното събрание на Република България, посланика ни в Белград Радко Влайков и Генералния консул в Ниш Едвин Сугарев, представители на Столична община, Национална спортна академия „Васил Левски“, Граждански комитет „Западни покрайнини“, ВМРО Кюстендил, представители на неправителствени организации от България, КИЦ „Цариброд“, Българо-сръбски център от Враня, партньори, почитатели и приятели на КИЦ-а.

При забележителен медиен интерес, председателят на КИЦ-а Иван Николов посрещна гостите и даде пресконференция под заглавие „20 години борба за българската култура“, на която поздрави присъстващите и направи ретроспектива на дейността на КИЦ-а през изминалите две десетилетия. Вицепремиерът Валери Симеонов, посланик Радко Влайков и директорът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев честитиха годишнината на КИЦ-а и отдадоха признание на Иван Николов и неговият екип за всичко, което те са направили през изтеклите две десетилетия, като обещаха максимална подкрепа и занапред. Посланик Влайков и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха оптимизма и уверението си, че предстоят по-добри дни за Босилеград, но и подчертаха, че ще повярват, че нещата в Босилеград са се променили „когато паметната плоча на жертвите от Босилеградският погром бъде законно поставена в центъра на Босилеград“. В края на пресконференцията Иван Николов връчи плакети на институциите и личностите, които са дали принос за развитието на българската култура и успешната дейност на КИЦ-а.

След пресконференцията, правителственият кортеж се отправи към село Извор, където гостите разгледаха черквата „Св. Троица“, след което бе организиран малък коктейл в ресторант „Дукат“.

Тържествената програма продължи в 19 часа с вълнуващ празничен концерт в Голямата зала в Културния център. Изненадата на вечерта беше награждаването на председателя на КИЦ Босилеград Иван Николов с почетния знак “Златна лаврова клонка” на Министерството на външните работи за особено големи заслуги за защита на правата и интересите на българското национално малцинство в Сърбия и по повод 20-ата годишнина от основаването на КИЦ-Босилеград. Отличието от името на министъра на външните работи Екатерина Захариева бе връчено от посланик Радко Влайков.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, награди Иван Николов с почетен медал „Иван Вазов“ и грамота за съществен принос в осъществяването на културно-просветна и информационна дейност по отношение на българите живеещи извън България и по повод 20-годишнината от създаването на КИЦ „Босилеград“. Представителите на Народното събрание и на Министерствата връчиха ценни книги и подаръци на КИЦ-а, след което в изключително емоционална атмосфера започна празничния концерт с участието на актрисата Василка Сугарева като водеща, танцов ансамбъл „Средец“ с художествени ръководители Ива Търнева и Николай Илиев, доц. Добромир Митев – акордеон и Костадинка Танчева – народна певица. Топло аплодирани от публиката, те блестящо и вдъхновено изпълниха популярни български танци и песни. Оркестър „Симфониета София“ с диригент маестро Свилен Симеонов вдъхновено и майсторски изпълни съвременна музика от световно известни модерни танци и популярни песни на групата АББА.

20-годишнината на КИЦ „Босилеград“ премина в спокойна и празнична атмосфера, без провокации и обичайното в такива случаи засилено полицейско присъствие.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg