Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Есенният семинар на фондация „Българска памет“ се проведе край Варна

vraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тържествено приключи 4-дневният Есенен семинар „Предприемачество и високи технологии“ на Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски. Той се проведе за 11-а поредна година и отново събра близо 200 деца

от българската историческа диаспора от Молдова, Украйна, Албания, Македония, Сърбия и България (Родопите и района на Тервел). Щастливи от новите приятелства и от всички ценни уроци, които научиха от страхотните лектори на семинара, младите хора си пожелаха да се върнат отново в България, за да получат образование и възможности за реализация.

Младите хора се срещнаха с успелите лектори на семинара, които са най-яркия пример за това какви феноменални хора има в България и колко много възможности предлага страната ни за създаване на иновации, развиване на предприемачески проекти в сферата на високите технологии – роботика, изкуствен интелект, виртуална реалност, добавена реалност, 3D мапинг, 3D моделиране на обекти, криптовалути и блокчейн. Особено вълнуващи бяха занятията в третия ден, когато участниците имаха възможност да се включат в лекцията на Райчо Райчев, CEO на EnduroSat – човекът, създал и изпратил първия български нано-сателит в космоса. Занятията продължиха с магията на 3D мапинг-а и Марин Петков от MP STUDIO, реализирал светлинни спектакли в над 20 държави по цялото земно кълбо. За финал, младежите участваха във вълнуваща дискусия за биткойн и бъдещето на дигиталните валути, проведена от икономическия експерт Бисер Манолов.

XXIII Есенен семинар е една от многото образователни инициативи на Фондация „Българска памет“ за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора. Целта е да се установи ефективен и устойчив процес по изграждането на икономика на знанието и реализация на младите хора. Ежегодният форум на Фондация „Българска памет“ се осъществява в партньорство с Европейската комисия в България, Община Варна и Hanns-Seidel-Stiftung.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>12°C
Ясно
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: запад
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg