Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Оловноцинкова мина трови реките, Захариев сега чул за това

dragoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Демократичният съюз на българите подкрепя протестите, предизвикани от екологичната катастрофа, която застрашава и унищожава околната среда в Босилеградско. Вместо да поеме цялата политическа и наказателна

отговорност за грешните управленски решения, довели до тежки екологични последствия, кметът на Босилеград Владимир Захариев и неговите съучастници се опитват с „контрамитинги” да демонстрират сила и да сплашват протестиращите граждани.

Допреди само няколко години Босилеградско беше екологично чист планински район, с благоприятни условия за развитие на биоземеделие, производство на екологично здрава храна, ловен, риболовен, религиозен и селски туризъм. Благодарение на едноличното управление на Захариев, без контролни демократични механизми на опозицията и без свободни медии, бяха взети едни управленски решения, които ни доведоха до екологична катастрофа, чиито размери все още не са известни.

Тази катастрофа се дължи на некомпетентни и лекомислени решения за изграждане на пилотна инсталация за извличане на олово, цинк и мед в района на село Караманица, без оценка за въздействие върху околната среда и без пречистване на отпадните води, наситени с тежки метали и химически реагенти, изливащи се в притоците на река Драговищица.

По подобен начин бе взето и решението за безразборно изграждане на 35 малки ВЕЦ-а на територията на общината, които трайно застрашават и унищожават околната среда.

Изграждането на подобни ВЕЦ-ове доведе до протести и силно екологично движение в цяла Сърбия, което има за цел да запази планинските реки от унищожение. С всичкия си цинизъм, Захариев изведнъж стана „природозащитник“ и сега подкрепя протестиращите жители в село Ракита, Бабушнишка община, но и дума не е казал срещу десетките строящи се ВЕЦ-ове на територията на община Босилеград!

Не по-малък е проблемът и с безконтролното изхвърляне на битови отпадъци, пълни със всякакви отровни химически вещества на сметището „Кремиково” и на десетките други „диви” сметища под безучастният поглед на общинската екологична служба.

Замърсяването и отравянето на водата, почвата и въздуха се разрасна до степен, застрашаваща живота и здравето на хората и с огромно закъснение предизвика вълна от негодувания и граждански протести от двете страни на границата.

Демократичния съюз на българите по време на краткотрайното си присъствие в Общинската скупщина през 2008 – 2012 година и в редица съобщения за медиите, е предупреждавал за опасността от замърсяване на околната среда от рудодобива на съмнителни международни рудодобивни и енергийни компании на територията на Босилеград. Нашият глас тогава не само не бе чут, но и бе направено всичко възможно ДСБ да бъде изхвърлен от управлението на общината. Всеки разумен глас беше заглушаван, а околната среда, живота и здравето на хората и животните бяха последна грижа на общинските управници

Едноличното и безконтролно управление на кмета Владимир Захариев, без конструктивната и балансираща роля на опозицията, доведе до формални и лекомислени управленски решения, чиито последствия днес са налице и които са на път да се превърнат и в междудържавен проблем.

Гражданите бяха излъгани, че с откриването на мината в Караманица и изграждането на десетки ВЕЦ-ове, ще се открият стотици нови работни места, ще се напълни общинският бюджет и ще се постигне висок жизнен стандарт. На практика се откриха няколко десетки работни места дълбоко под земята, с нечовешки условия за работа, в която миньорите рискуват живота си за минимални заплати, без бенефициран трудов стаж и без сигурност за живота и здравето си.

Вместо да защитава правата и интересите на гражданите на общината, Захариев обслужва интересите на съмнителни чужди рудодобивни и енергийни компании, които ограбват и унищожават природните ресурси на общината. От друга страна, никой не знае колко пари са постъпили в общинската каса от мините и ВЕЦ-овете и за какво са изразходвани тия средства. По същото време жителите на общината са принудени да изоставят родните си домове и да отиват на работа в чужбина, за да издържат семействата си.

След като екологичната катастрофа бе разкрита, Захариев и неговите съучастници днес се опитват да се наложат като „природозащитници“ и говорят за пречиствателни уреди в мината Караманица! Въпросът е, защо изобщо е започнало производството без пречиствателни системи и е допуснато замърсяването на притоците на река Драговищица?

Предвид абсолютната и неограничена власт, с която разполага през изтеклите две десетилетия кметът Владимир Захариев днес трябва да понесе и цялата политическа и наказателна отговорност за грешните управленски решения, довели не само до екологична, но и до всеобща икономическа, социално-политическа и културно-просветна катастрофа по време на неговото злощастно управление на Босилеград.

                     Драголюб ИВАНЧОВ,

   Председател на ДСБ 

 

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>11°C
Ясно
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър:
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg