Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Най-много проекти ще се реализират в Северна Македония

ohridГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България отпуска 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани, Източна Европа и Кавказ за финансиране на проекти за развитие на

образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. Парите ще бъдат изразходвани предимно в страни, където живеят българи от историческата ни диаспора. Одобрени са общо 42 проекта от 9 страни: Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Република Албания, Молдова, Украйна, Армения и Грузия. Сред тях са проект за подпомагане на образованието в Босилеград, Западните покрайнини, на стойност 35 000 лв., проект за укрепване на европейското измерение в образованието в Сърбия на стойност 45 000 лева. 180 000 лв. ще бъдат отпуснати за подобряване на инфраструктурата на историческия комплекс Нешков връх в община Цариброд.

В Република Северна Македония ще бъдат финансирани общо 10 проекта, сред които проект за научни подводни и археоложки изследвания на Охридското езеро на стойност 48 895 лв., проект за реконструкция на мостове в град Струга и района на обща стойност 200 000 лв., както и проекти за подобряване на диалога между медиите от Северна Македония и България, проекти за развитие на културата, образованието и гражданското общество.

В Босна и Херцоговина ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, в Косово - за подобряване условията на образованието, в Република Албания - за подобряване на пътната инфраструктура. В Република Молдова за финансиране са одобрени 3 проекта, които ще бъдат реализирани в град Тараклия. Сред тях 190 349 лв. ще бъдат отпуснати за ремонт на инфекциозното отделение в районната болница. Проектите в Украйна, Република Армения и Грузия са насочени към развитие на образованието и гражданското общество.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи за 2019 г., предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните-бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните-партньори.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>12°C
Ясно
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: запад
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg