Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Живко Седларски използва арматурно желязо за своите ефирни творби

jump ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Jump" е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски, който живее във Франция. И е една от първите в серията „Рокли", донесла на автора популярност по

целия свят и превърнала се в негова запазена марка. Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси  в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

 "Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

 Идеята за „Jump" идва през  2012 година, след появата във френския парк „Ar Melin” (Ар Мелин) на емблематичната за Живко Седларски скулптура „Rainbow In The Dark" и роклята "Сирена", посрещаща гостите на Гранд хотел „Поморие“ в България.

„Jump" e замислена като скулптура, която да се рее в простора на небето. В представите на автора ѝ тя е 4-метрова женска фигура, стъпила на покрива на сградата на централния офис на една от водещите за френската икономика компании „Груп Льожондр”. Дружеството работи в различни сфери, включително и строителство, а собственикът му Жан Пол Льожондр подкрепя българския скулптор, предоставяйки му безвъзмездно материал за творбите му. До този момент арматурното желязо на Льожондр вече е„оживяло" в няколко  ефектни скулптури на Живко Седларски. Френският предприемач приема идеята за „Jump" като твърде изискана. Една такава скулптура би отличавала съществено сградата от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си, Льожондр решава да запази сградата семпла. Независимо от това приятелството му с Живко Седларски остава "желязно" и до днес. В момента българският скулптор работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8-метрова скулптура „La Charmeuse” (Чаровницата).

 Първата си скулптура от арматурно желязо „Птицата" Живко Седларски създава през 2008 година.  „Птицата" е висока 183 см. и е в два цвята - червена и черна.  

Следва я "Червена тишина", женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай. Авторът създава и „Златна тишина" - отново от арматурно желязо, но в цвят „злато". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy (Боа Ги) във Франция.

Само след няколко дни в сърцето на Sens-de-Bretagne (Сонс дьо Бретан) - малко градче в областта Бретан на Франция, където Живко Седларски живее, ще бъде открита нова негова монументална скулптура - „Бретонката”. Тя също е изработена от арматурно желязо, в червен цвят, с височина малко над 3 метра.

Живко Седларски е роден през 1958 в Елхово.  През 1989 година завършва  Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия. От 1991  живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

gold

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>20°C
Слънчево
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: запад
Сила: слаб, 5.1 m/s

Времето със sinoptik.bg