Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Българският става втори служебен език в 6 села в Звонския край

paraklisГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българското малцинство в село Ракита в Западните покрайнини вече има нов преместваем параклис. Той ще носи името „Света Богородица“, а средствата са осигурени

от българската държава и с активната помощ на патриотите от ВМРО. Финансовата помощ от България е 7000 евро. В момента има проблем със земята, върху която трябва да бъде разположен параклисът, затова временно той ще остане в съседното село Звонци. До есента обаче ще бъде поставен на вече определен терен в Ракита, където живеят около 200 души. Двете села са по поречието на река Ерма в община Бабушница.

Кметският съветник в общ. Бабушница специално благодари на Патриотите от ВМРО за оказаната помощ и за възстановяването на параклиса „Свети Илия“ в Звонци, който през 2004 г. е бил рухнал, но след това е възстановен. Българската общност получи преди Великден и друг подарък – икони от представители на генерално консулство на България в Ниш.

Другата добра новина е, че в тези 6 села - Звонци, Берин извор, Вучи дел, Ракита, Ясенов дел и Нашушковица - където живеят предимно българи, от миналия месец българският език стана втори служебен език и всички документи могат да се да получават на български. Ще бъдат поставени табели с български надписи.

Инициативата в посочените шест села в Звонския край българският език да получи статут на служебен бе задвижена през декември 2017 година от Демократическата партия на българите, която в този край има голямо влияние. Комисията, която изготви новия статут на Община Бабушница, прие предложението.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>25°C
Слънчево
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър:
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg