Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Новият документ ще даде право на милиони българи да работят и учат в България

bgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Народните представители от ВМРО внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, с който ще бъдат подпомогнати сънародниците

ни в чужбина. Войводите предлагат нов личен документ – карта на лице от български произход. С нея тези от тях, които нямат българско гражданство, ще могат по-лесно да участват на трудовия пазар. Картата ще позволи на сънародниците ни и да пътуват безвизово.

Тази инициатива е продължение на всичко, което ВМРО прави през годините за българите зад граница. Идеята ни е да подпомогнем нашите сънародници – както традиционните исторически общности в Македония, Украйна, Молдова, Сърбия и Албания, така и новата българска емиграция в Западна Европа и Северна Америка. Картата ще се получава много по-лесно и бързо от българско гражданство, което е дълга и мъчителна процедура, която отнема години. С картата българите от чужбина ще могат да живеят, учат и работят на територията на страната ни.

Тази практика е успешно реализирана в други държави от Европейския съюз – Полша и Гърция. Освен на българите в чужбина, картата ще е полезна и за работодателите в България, които изпитват голям недостиг на работна ръка, а също и на системата на висшето образование в страната.

„Тези хора ще се интегрират лесно в обществото. Те са част от нашата кръв, от нашата езикова общност, от нашата религиозна принадлежност, от нашата цивилизация. Няма никаква база за сравнение с онези пълчища, които идват от Северна Африка и Близкия Изток“, казва Йордан Йорданов, който е областен председател на ВМРО - Добрич и член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – най-висшият орган на партията.

„Успях вече да проведа неофициални разговори с народни представители от другите парламентарни групи. Чисто човешки те ни подкрепят. Надявам се така да бъде и в пленарна зала, а не да бъдат подчинени на партийни интереси и да бъдат против само заради самата опозиционност“, отбеляза народният представител.

Предвижда се картата на лице от български произход да се издава от МВР, а срокът на валидност ще бъде 10 години. Над 3 милиона са нашите сънародници, които живеят извън пределите на страната.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>28°C
Слънчево
Температура: 28°C
Усеща се като: 28°C
Вятър:
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg