Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

На поклонението присъства генералният консул Едвин Сугарев

bojГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Гражданските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта и положиха цветя пред паметника на поручик Генчо

Неделчев родом от град Русе, командир на 16 рота от 2-ри Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия, загинал на 11. юли 1913 г. в сраженията при Панчин гроб и погребан в двора на черквата в с. Божица. Специално за помена, в Божица дойде Генералния консул на Р България Едвин Сугарев от Генералното консулство в Ниш, а от България дойде делегация на общинската организация на ВМРО от Кюстендил начело с нейния лидер и общински съветник в Общинския съвет в Кюстендил - Георги Петров. От София дойде д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“. Пред паметника на Генчо Неделчев се поклони и Невена Костадинова, председател на Общинската организация на Сръбската прогресивна партия в Босилеград, както и жители на село Божица.

Кратки слова произнесоха Едвин Сугарев и Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“. Българският евродепутат и зам-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев изпрати специално писмо.

„Почитането на паметта на поручик Генчо Неделчев е почит към всички български и сръбски жертви, паднали по време на бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913“, каза Иван Николов и изрази съжаление, че официалните представители на сръбската държава не дойдоха да им отдадат почит. Николов също припомни, че 11. юли е официален ден за почитане на паметта на жертвите в Сребреница, а общото е, че всички са жертви на една и съща примитивна националистическа идеология. На поклонението не дойдоха представители на Националния съвет на българите в Сърбия.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>28°C
Слънчево
Температура: 28°C
Усеща се като: 28°C
Вятър:
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg