Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Директорът на местното училище не пусна учениците за насроченото честване

zalaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тази сутрин Денят на народните будители в Босилеград започна със скандал. Директорът на Основното училище „Георги Димитров“ в Босилеград - Методи Чипев - провали

програмата по повод празника, която самият той бе предложил с конкретна дата и час като извънкласно образователно занимание за учениците. Директорът Чипев в подготовката на събитието бе заявил участие на 150 ученици от І до ІV клас.

За празника в Културния център в града трябваше да се прожектира българския детски филм „Лили рибката“. За тази цел Посолството осигури авторските права на филма, финансира разходите, свързани с отоплението на залата и закупи 150 подаръка с български книги за учениците. Вторият секретар на българското посолство Юлиан Китипов специално пристигна от Белград с филма и подаръците, но учениците останаха затворени в класните стаи, а директорът беше изчезнал.

Преди няколко дни, част от учениците и техните учители от Босилеград посетиха българското посолство и бяха лично поканени от посланик Влайков да присъстват на това тържество. Учениците и учителите тогава са приели поканата с голямо вълнение, което беше помрачено от едноличните разпореждания на директора на основното училище.

На събитието е бил поканен и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков, който също омаловажи празника с неприсъствието си.

Въпреки че саботирането на български културни мероприятия в Босилеград е дългогодишна и почти редовна практика, гражданите на Босилеград бяха крайно изненадани от бруталното отношение не само към Деня на народните будители, но и към официалните представители на българската държава и особено към учениците. Според запознати, културната програма е осуетена по заповед „отгоре“. Посланието е повече от ясно – не е желателно провеждането на културни събития, утвърждаващи българското национално самосъзнание сред българите в Босилеград.

И още една новина от Босилеград - по повод Архангелова задушница, представители на sdfsДемократичния съюз на българите и на КИЦ „Босилеград“, заедно с втория секретар на българското посолство в Белград Юлиан Китипов положиха цветя и почетоха паметта на петимата български офицери в Босилеградското гробище.

Полк. Иларион Танев, пор. Стефан Стефанов, пор. Стефан Котев, пор. Христо Владев и пор. Асен Костадинов са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции, по заповед на сръбският капитан Арсениевич. Престъплението е подробно описано в Доклада на Карнегиевата комисия.

Техните надгробни паметници са просъществували в Босилеградското гробище до края на седемдесетте години на миналия век, когато са унищожени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.

----------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на „Гласпрес“

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg