Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

На международна конференция България заяви интересите си в страните с българска диаспора

ikjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българският еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът Ангел Джамбазки откриха международната конференция „Западни Балкани“, която се проведe в

София. Организатори на събитието са Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международният републикански институт (IRI).

„Основна цел на срещата бе да формулираме няколко важни за България и региона тези. Първата от които е задължителната интеграция и вписване на братски наши държави като Македония, Албания, Косово, Сърбия в общоевропейския разговор и Европейския съюз. Ще проведем разговори за това какви са нашите отношения и какво трябва да се постигне. За нас, българите, е изключително важно да водим този разговор през правата и законните интереси на нашите сънародници в тези държави“, заяви Джамбазки.

Той добави, че целта ни е по време на събитието да се формулира още веднъж недвусмислена българска позиция по отношение на нашия интерес на Балканите.

„Като започнем от Македония, която аз никога няма да нарека нито Северна, нито Южна, нито Горна, нито Долна. Тя за нас е братска - втора българска държава на Балканите. Българската политика по отношение на Македония е колеблива от десетилетия. А ВМРО съществува, защото Македония е външнополитически въпрос. Радвам се, че успях да привлека както моите съюзници от Европейските консерватори и реформисти, така и да върнем на Балканите Републиканския институт на САЩ, да ги запознаем с нашата гледна точка и да ги привлечем за съюзници“, допълни евродепутатът.

Той подчерта, че основна задача е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Македония. Всъщност голямата задача в момента е да се формулира българската общност в Македония. Включително и през конституционни промени, защото в конституцията на Македония има няколко държавнотворни елемента и народа, между които албански, египетски, но българския отсъства. Това трябва да бъде променено и поправено, каза още Ангел Джамбазки.

Той обърна внимание на факта, че на конференцията присъстват всички посланици на държавите от Западните Балкани.

„За мен това е добър знак и сериозен успех. Задачата ни е да формулираме пред тях конкретни цели и задачи, които да преследваме“, завърши Джамбазки.

На срещата в София се обсъждаха ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg