Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Най-вероятно Милош Бикович е потомък на революционера Иван Биковски от Берово

milГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Една от най-нашумелите млади звезди на сръбското кино - Милош Бикович - гостува миналата година в София по повод премиерата на най-успешния сръбски филм за последните години "Южен вятър". В тази криминална драма с българско участие Бикович изпълнява главната роля. Дебютът му е във филма „Монтевидео, Монтевидео“. Звездният миг на Милош, обаче, е срещата му с легендата Никита Михалков. Той се явява на кастинг за роля и е одобрен от големия руски режисьор. Така за по-малко от пет години той се снима в над 10 руски филма и се стига дотам, че Путин му връчва орден за заслуги!

Но това, което касае българската аудитория, е признанието на младия актьор, че неговите дядовци са родом от град Берово в източна Македония. И са носили фамилията Биковски, но след преселването си в Сърбия, по заповед на Тито фамилията бива посърбена на Бикович.

Сайтът „Татковина“, списван от македонски българи, пръв направи предположението, че Милош Бикович най-вероятно е потомък на революционера Иван Д. Биковски от Берово. Комитата е известен с това, че през 1897 година участва активно като шлосер в бомболеярната на ВМОРО, разположена в покрайнините на кюстендилското село Сабляр. Тогава биват изработени над 1500 бомби за нуждите на Организацията.  

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg