Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

„Освобождение” ли е окупацията на Западните покрайнини?!

bhgdfeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Всяка година на 6. ноември, по повод Деня на Западните покрайнини и 27. ноември - Деня на подписването на Ньойския договор слагам символа на Западните покрайнини – черната забрадка на фона на българското знаме върху паметника на Левски в Босилеград. Сутрин го слагам, вечер го прибирам. Тази година, поради наложените мерки за защита от КОВИД-19 и невъзможността да се

проведат други събития, с които да отбележим тези тъжни за нас исторически дати, на 6. ноември отново сложих този символ на паметника на Левски и няколко скромни афиша, с които исках да припомня за 100 години от окупацията на Босилеград. След няколко дена съседите дойдоха да ми кажат, че лично кметът на Босилеград е ходил да къса афишите.

Днес, 27. ноември 2020 се навършиха 101 години от подписването на Ньойския договор и аз пак сложих черната забрадка на фона на българското знаме с датата 27. 11. 1919 и цветя пред паметника на Левски.

След няколко часа вкъщи дойде комуналният инспектор и доста стестнително ми каза, че му се обадили от полицията да ме предупреди, че по нареждане на прокуратурата трябвало да сваля черната забрадка с българското знаме от паметника на Левски. Попитах го за някаква писмена заповед, а той ми каза че нямал такава, но просто така устно му наредили да ми предаде да махна черната забрадка. Казах му, че ще я сваля след малко и така и направих.

Вероятно по примера на македонските, и босилеградските управници много се дразнят, когато им се припомнят срамните дати от историята. Защото окупацията на Босилеград и подписването на Ньойския договор безспорно са срамни дати не само в българската, но и в сръбската история. Удиви ме само малодушието на управниците, които нямат сили да погледнат една черна забрадка. Затова пък ние години наред по сръбските вестници, социалните мрежи и телевизиите поне по два пъти месечно сме длъжни да четем и слушаме колко сме лоши ние, българите, за 30 000 Сурдулишки мъченици избити от българската армия, за Топлишкото въстание, за българската окупация на Южна Сърбия и Македония и т.н.

Димитър Димитров – Треперски

Босилеград

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg