Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Композиторът Краунакис призна, че Северна Гърция говори на български

stamatisГБ

Известният гръцки композитор, певец, писател и режисьор Стаматис Краунакис се осмели да каже публично, че кралят е гол. Краунакис доказа на практика невероятното – че не всички гърци са патологични шовинисти, а сред тях има и нормални хора, които могат да признаят на съседа си правото да говори на майчиния си език – българския.

Композиторът предизвика шумен обществен и политически скандал в Гърция, след като по време на едно забавно тв-предаване на Андреевден /30 ноември/ заяви следното:
”Дойде приятел от Северна Гърция и ми каза: „От колко години хората в Северна Гърция говорят на гръцки език? От 100? Преди освобожденията са говорили на български”. Както казват, никой от живеещите над Ламия (град в Централна Гърция – б.р.) не разбира гръцки език”.

Изказването на Стаматис предизвика шовинистична истерия сред гръцките медии и политически сили, които заклеймиха думите на музиканта.

Малко история – до Балканската война през 1912 населението на географската област Македония /останала дотогава под турска власт/ е преобладаващо българско /над 70 %/. След незаконната окупация /в разрез с предварителния договор с България/ на Вардарска Македония от Сърбия и на Егейска Македония от Гърция, двете държави започват да провеждат систематична политика на денационализиране на българското население, попаднало под тяхна власт. Гърците прилагат нечувано насилие над православните си братя – българите: сменят имената им с гръцки, забраняват им да говорят на български, сменят българските надписи в черквите и върху надгробните паметници с гръцки. Гонят от работа, преследват и хвърлят в затворите всеки, който се осмели да заяви, че е българин. 100 години по-късно, ситуацията не се е променила. И, забележете – това се случва в страна, която има претенции да е майка на Демокрацията /народовластието/. В днешна „демократична” Гърция, която е и член на още по-демократичния Европейски съюз, хората са лишени от елементарни човешки права – правото на национално самоопределение, правото да говорят майчиния си език.

Въпреки този зверски асимилационен натиск, гръцкото правителство днес признава с половин уста за съществуването на около сто хиляди „славяногласни елини” в Северна Гърция. На практика, става дума за поне двойно по-голяма цифра. Като прибавим и над 80 000 българомохамедани, които живеят в Западна Тракия, броят на говорещото български местно /автохронно/ население възлиза над 300 000 души. А официална София спи и прихърква...  

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg