Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Българските консули от Ниш се поклониха също пред паметника на Левски

kkjgjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тази година почитането паметта на Апостола в Босилеград се проведе по необичаен начин поради пандемичната обстановка и мерките за защита от вируса. Забраната на Министерството на здравеопазването за преминаване на границата без отрицателен ПСР тест не по стар от 72 часа, осуети традиционните посещения на представители на български държавни институции, кметове на български

общини, университети, граждански сдружения и индивидуални лица по повод 19. февруари. Българската държава бе представена само от консулите на Генералното консулство на Република България в Ниш - Илия Бонджолов и Петър Дънов.

Затова пък КИЦ „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща с една трогателна програма, подготвена от председателя на Олимпийски клуб - Босилеград, Желко Насев. От името на КИЦ „Босилеград” слово произнесе Иван Николов. Приветствия отправиха зам.-председателят на ГК „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев, представителят на българското Посолство в Белград - Ивайло Кашканов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

Основните послания в словото на председателя на КИЦ Иван Николов бяха, че с почитането на паметта на Апостола ние трябва да се стремим „мислите и делата на Левски да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин”, макар че неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи.

„Образът на Левски в Босилеград трябваше да послужи като опора и предупреждение за това кои сме, какви сме и накъде отиваме”, каза Николов и продължи: „Непримиримостта на Левски към робството и тиранията ни задължава и ние да не се примиряваме със лицемерието и двуличието на управляващите в Босилеград, които си останаха тирани по убеждение и на гражданите, които си останаха роби по душа.

Непримирими сме към ония които на всяка цена искат да променят българското ни самосъзнание, езика, културата и историята;

Непримирими сме към ония, които четири години не разрешават да поставим паметна плоча и да почетем паметта на жертвите от Босилеградския погром, оправдавайки по този начин убийците начело с Коста Печанац;

Непримирими сме към заглушаване на свободата на словото, правата на човека и особено правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали;

Няма да се примирим до паметника на Левски да се чества „Ден на освобождението на Босилеград от българска фашистка окупация“. Това не само противоречи на историческите факти, не само е обидно за здравият разум, това ни противопоставя в името на имперския принцип „разделяй и владей“.

Няма да се примирим и с това в центъра на Босилеград да се кръстосват улици с имената на Георги Димитров и маршал Тито”.

Онлайн срещата бе записана и разпространена чрез ютюб в социалните мрежи. След срещата бяха положени венци и цветя от името на Генералното консулство, КИЦ „Босилеград”, Демократичния съюз на българите, Гражданско сдружение ГЛАС и общинската организация на ВМРО в Кюстендил.

 ort

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg