Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

В Босилеград и в Македония е проблем да си българин и да изявяваш българщината си

esГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

През нощта на 3. срещу 4. март, е изчезнало българско знаме, оставено от граждани на Босилеград, които са полагали венци и цветя пред паметника на Левски по повод Националния празник 3. март. Това съобщиха за новинарски портал „Гласът на България“ от КИЦ „Босилеград“. По този повод Димитър Димитров днес е подал заявление в полицията в Босилеград. И това не е първият и единствен

случай - през 2011 срещу председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов и председателя на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бяха повдигнати обвинения, че по повод Националния празник 3. март били сложили на сградата на КИЦ-а българско знаме и бяха осъдени по „Закона за защита на знамето, гърба и името и делото на Йосип Броз Тито”. Година по-късно на Драголюб Иванчов бе направен обиск и му беше свалено българско знаме от родната му къща. На предишните парламентарни избори за народни представители в Народното събрание, пред избирателната секция в Босилеград бе поставено българско знаме и отново срещу председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бе повдигнато обвинение. През 2017 г. по нареждане на кмета Владимир Захариев бе отнета паметна плоча с имената на жертвите от сръбския погром в Босилеградско на 15. – 16. май 1917 г.

Очевидно е, че сръбските власти в Босилеград имат нулева толерантност към българските национални символи, независимо от това, че населението е изцяло българско и независимо от това, че на всяка официална среща заявяват, че се спазват правата на българското малцинство. Парадоксално е, че по повод Националния празник 3. март български знамена и знакови сгради и феномени от Турция, през Черна гора до Ниагара бяха осветени с цветовете на българския трибагреник и никой не направи въпрос от това. Миналата година, пак по случай 3. март, емблематичните Бранков мост, мостът на Ада, както и Палатата „Албания” в Белград бяха осветени с цветовете на българския трикольор. Очевидно, само в Босилеград и Македония е проблем да си българин и да изявяваш българщината си дори и само по време на българските национални празници.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg