Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Близо 2 тона стомана бе положена в основите на черквата в Йоханесбург

hraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

От българската диаспора в Южноафриканската република пристигна добрата новина, че е започнало активното строителство на нашия православен храм, чийто патрон ще бъде прославеният ни светец св. Иван Рилски. Теренът на строежа е на територията на Българския културен център в Мидранд, предградие на Йоханесбург. Март е начало на есента в Южна Африка и тази година през този месец

бе поставено начало на строежа на нашата църква. Години след първата копка, на 1. март 2021 работата започна с пълна сила. Теренът на основите беше почистен от трева и растителност, самите основи - разширени и одълбени, за да отговорят на изискванията на инженерната фирма, контролираща проекта – VH Consulting.

Следващата контролна проверка беше за твърдост на подземния слой съобразно типа на сградата. Цяла седмица премина в машинна компактовка, за да се покрие критерия. Последва конструкция и инсталация на арматурата – 1,8 тона стомана е положена в основите и инспектирана от инженер. Следващата стъпка беше отливането на бетона на 19. март – 21 кубика. Досега 4 инспекции от VH Consulting са проведени и протоколирани.

Паралелно с основната дейност, бяха изпълнени и следните съпътстващи мерки - Клубът получи инверторна батерийна електрическа система за тока и цифрова записваща CCTV система. Ремонтиран бе пътят от улицата за достъп на тежките камиони. Поръчани са материали: 40 000 тухли, дограма за 17 прозореца и 11 врати.

Зад сплотеността на българската диаспора в африканския юг стоят Сдружението на българите в Южна Африка, Църковното настоятелство с председател свещеноиконом Йонко Веселинов и училищното ръководство на неделното училище „Слънчо“ с директор Марина Генова.

hk

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg