Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Вандали подкопаха бетонния фундамент на монумента край Малая Перешчепина

kuГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министерството на външните работи осъди категорично вандалски акт срещу паметника на хан Кубрат край село Малая Перешчепина в Украйна. Очакваме компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност, се казва в съобщение от министерството. От ведомството посочват, че България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на над 200-хилядната българска общност в Украйна, което допринася и за отличните отношения между двете държави.

На 5. април кметът на село Малая Перешчепина е сигнализирал полицията, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента органите на реда установяват, че вандалите са подкопали бетонната основа на паметника, което е причинило рухването на монумента.

През 1912 г. едно местно момче случайно открива съкровище в околностите на селото. Находката се оказва изключително богата: 800 отделни предмета, предимно от злато (с тегло 25 кг) и сребро (с тегло 50 кг). Намерени са многобройни златни и сребърни съдове, украшения от златни византийски масивни монети от средата на VII век, гривни, пръстени, фрагменти от оръжия, златни части от колани и фрагменти от дървен скиптър със златен обков. Пръстенът с монограм "Кубрату патрикиу" е едно от безспорните доказателства, че съкровището е принадлежало на хана на Стара Велика България. След перестройката възниква идеята за изграждане на мемориален комплекс. За тази цел през 2008 г. е създадена и регистрирана Международната благотворителна фондация "Хан Кубрат". Към 2012 г. концепцията на комплекса включва изграждането на паметник и пътеката до него, а също параклис и паркинг за посетителите.

Възможно е зад инцидента да стоят местни хлапаци, които да са търсили ново съкровище под паметника. Възможен е и друг сценарий – инцидентът да е пропутинистка провокация, с цел влошаване отношенията между България и Украйна. Да припомним, че преди няколко години бе залят с боя паметникът на бесарабските българи опълченци в Болград. Вандалският акт се случи след анексията на Крим и военния конфликт в Източна Украйна, когато отношенията между Киев и Москва бяха изключително изострени.

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg