Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Два месеца 100 деца от Западните покрайнини ще спортуват и ще се забавляват

bokdeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, 4. юли, в местността „Добри дол” официално бе открита XIІI Детска олимпийска ваканция „Босилеград 2021”. Посланикът на Република България в Република Сърбия Н. Пр. Петко Дойков откри събитието и видимо развълнуван поздрави малките участници като изтъкна, че ваканцията е пример за грижа за младото поколение не само в Босилеград. Иван Николов от името на КИЦ-а благодари на

посланик Дойков, на родителите за доверието с което довеждат децата си на ваканцията, не само да спортуват, но и да усвояват моралните норми на поведение и пожела на децата едно незабравимо и ползотворно лято в духа на приятелство, взаимно уважение и стремеж към личностно усъвършенстване.

Посланик Петко Дойков посети КИЦ и ГЛАС, черквата „Света Троица” в с. Извор, след което присъства на откриването на художествения пленер „Босилеград в цветове”, организиран от ГЛАС.

Иначе, Детската олимпийска ваканция започна преди 13 години по инициатива на проф. Лозан Митев от Национална спортна академия „Васил Левски” и се реализира под педагогическото ръководство на тогавашните студенти от Босилеград Желко и Силвия Насеви. Ваканцията привлече вниманието на общественоста и от пет години насам прерасна в проект, който се финансира по програмата „Помощ за развитие” на Министерството на външните работи. Благодарение на тази подкрепа бяха осигурени спортни пособия, екипировки и други разноски, свързани с ваканцията.

През юли и август специалистите по физическо възпитание и спорт Желко и Силвия Насеви на лагерен принцип в две групи ще обучават около 100 деца от Босилеград и Райчиловци. Обучението ще се основава на възпитаването на нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции, солидарност, здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Децата ще се обучават и възпитават как да разпознават и да се противопоставят и на неблагоприятните изкушения – наркомания, асоциално поведение и криминални прояви.

Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора, както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб „Босилеград“.

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в София

София
София - Температура: <b/>28°C
Ясно
Температура: 28°C
Усеща се като: 28°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg