Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Павлин Савов загърби черните дупки в Космоса, за сметка на черните дупки във финансовата вселена

usaГБ

Павлин Савов e доктор по астрофизика. Но предпочита професията на куант или математически анализатор в инвестиционната банка "Голдман Сакс" в САЩ. Той разработва математически модели на пазарите, рисковете на мениджмънта и ценообразуването.

sp"Използвам сложни математически и изчислителни техники за оценката на комплексни финансови инструменти, за риск-мениджмънт, за алгоритмично търгуване и т.н. Това включва решаването на стохастични диференциални уравнения - теоретично, както и чрез компютърни симулации. Пример за такива симулации са широк клас алгоритми, наречени "Монте Карло"... Задълженията ми се свеждат до решаването на широк спектър от математически и компютърни проблеми...", разказва специалистът. Понастоящем той вече е на позицията вице-президент на Голдман Сакс – Ню Йорк. Но преди да избере да работи като куант /от Quantitative Аnalyst/ роденият в Казанлък Павлин Савов става най-младият доктор по астрофизика в САЩ.

Учил е две години физика в Софийския университет, след това завършва астрофизика в Масачузетския технологичен институт в Бостън. После започва докторат в КАЛТЕК /Калифорнийския технологичен институт/ в Лос Анджелис. Темата на докторантурата му е свързана с откриването на гравитационни вълни от черните дупки и други астро-източници. Негов научен ръководител е проф. Кип Торн. Благодарение на него се среща и работи и със самия Стивън Хокинг. Хокинг беше Лукасов професор в Кембридж, какъвто е бил Исак Нютон.

Басовете на физиците

"Проф. Торн е много добър приятел с проф. Стивън Хокинг. По негова покана мистър Хокинг идваше всяка година през пролетта в Лос Анджелис, за да работи в продължение на един месец с нашата група. Обсъждали сме идеи, той ни разказваше с какъв научен проблем се занимава в момента. Водеше лекции при нас, изнесе две презентации за по-широката публика, а освен това представи няколко строго специализирани презентации за нашата докторантска група по теоретична астрофизика и гравитация. Аз специализирах симулиране на гравитационни вълни и засичане на истински гравитационни вълни от Космоса, а също и създаване на инструменти за откриване на гравитационни вълни”, разказва Павлин.

Потвърждава предположението, че сигурно е особено чувство да работиш заедно с жив гений. "Да, така е. Той е жива легенда не само за физиката, той е много популярна обществена личност. В основата на всичко е неговото революционно мислене..." Кип Торн разказвал за многото облози, които двамата са сключвали - за черните дупки например.

"Тези техни писмени басове висят по коридорите на института КАЛТЕК. Успехите им при тези облози са 50 на 50. Искам да кажа, че проф. Торн също е жива легенда в областта на гравитационните вълни. И съм убеден, че рано или късно ще дойде и неговият ред да вземе Нобел за физика. Просто в момента има голяма опашка от чакащи...", казва ученикът му... След като защитава доктората си през март 2008 година, Павлин Савов започва магистратура по финансово инженерство в Университета Бъркли, включвайки се в тяхната бизнес-програма. И оттам - към "Голдман Сакс".

Крачката от астрофизиката към финансите

"Към края на моята докторантура започнах да се замислям накъде искам да се насоча след това. Повечето от моите колеги искаха да продължат като академични преподаватели. Естественият път там е да водиш лекции, да преподаваш, а в останалото време да се занимаваш с научни изследвания. Тогава вече знаех, че не искам да се занимавам с преподавателска работа... А и видях накъде тръгват нещата с икономиката и усетих, че нещо ще се случи. Затова реших, че трябва да съм там вътре, за да разбера за какво става дума. Много мои колеги се насочиха към тази област.  Правя симулации и изследвания със същия научен апарат, който съм използвал и преди..." - разказва Павлин.

Икономическата криза през очите на един учен

Какво мисли математическият анализатор за световната икономическа криза? Възможно ли е тя да е предизвикана умишлено? "Не, аз не мисля, че световната криза е изкуствено предизвикана. По-скоро излизането от кризата е изкуствено. Това е мое лично мнение, което не искам да се обвързва с която и да е институция."

И продължава: "Определено се полагат много усилия /за измъкване от кризата/, но не мисля, че постигнатият резултат е този, който се представя пред средностатистическия човек. Това беше и една от причините да се ориентирам към икономиката. Защото видях, че много неща идват от икономиката и финансите, че това е системата, която ще промени живота на всички хора, и то много скоро...

Затова реших, че ако някой ще трябва да оправи живота ми, или да го развали - нека да бъда самият аз. Затова влязох в тази сфера - за да знам какво става през цялото време... Като цяло, в световен мащаб финансовата система е доста нестабилна и ще претърпи голяма промяна...

Ако има свръх-потребление и икономиката е вървяла само нагоре след Втората световна война, това рано или късно ще трябва да се коригира. Но аз мисля, че това са естествени неща. Колкото и да сме умни и интелигентни, все някога попадаме в собствения си капан. Такова е моето мнение...И понеже финансовата система е станала прекалено силна, всеобхватна част от съвременното общество, ще има отражение и върху всички сфери на живота..."

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg