Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Предстои премиера на ІІ и ІІІ том на сборника доклади „Съдбата на българите в Западните покрайнини”

fesdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Наскоро излезе от печат ІІІ том с доклади и документи „Съдбата на българите в Западните покрайнини” в издателството на Граждански комитет „Западни покрайнини”. Сборникът съдържа 11 доклада под общата редакция на проф. Лозан Митев, в които основно се обсъждат различни аспекти от положението и трагичната съдба на българите в Западните покрайнини, видяни през призмата на сръбско-българските

отношения и отношенията на големите геополитически играчи в миналото и днес. Повечето от докладите са на базата на исторически документи и съвременни анализи. Дадена е анатомията на великосръбския национализъм и вековните му претенции към българските земи. Жертвата, естествено, са българите в Западните покрайнини, подложени на всички известни в света методи на национална и културна асимилация. Българската външна политика е подложена на критика, а изведените заключения излизат от рамките на стандартните политически и исторически клишета и стереотипи. От независимата позиция на авторите д-р Валентин Янев, проф. Лозан Митев, доц. Иво Янев, Едвин Сугарев, Стоян Райчевски, Иван Николов, Зденка Тодорова и Христо Христов, докладите в сборника са израз на свободната интелектуална мисъл и са ценно четиво за всички, които се занимават или интересуват от темата „Западни покрайнини“.

Миналата година бе отпечатан ІІ том с доклади под заглавието „Съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой”. Поради пандемичната обстановка сборникът не можа да бъде представен пред българската общественост.

По този случай, в деня на българското Съединение, на 6. септември от 18:00 часа в Национална спортна академия на ул. „Гургулят“ №: 2 ще бъдат представени и двата сборника. Организатори на представянето са Граждански комитет „Западни покрайнини” и КИЦ „Босилеград”.

Организаторите канят всички родолюбци, както и заинтересовани представители на научната академична общност, политици, дипломати, медии и граждани да проследят представянето и да го отразят в публичното пространство.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg