Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Становище относно нападението срещу български журналисти и екоактивисти в оловно-цинкова мина

pegsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Културно-информационният център на българското национално малцинство „Босилеград” остро осъжда бруталната агресия от страна на директора на фирмата „Босил-метал” Миодраг Вукайлович срещу телевизионният екип на предаването „Следите остават” на Българска национална телевизия и екоактивисти от София и Босилеград на пътя пред мината за олово и цинк „Подвирове” в с. Караманица, Босилеградско. 

Припомняме, че преди 5 дни, на около 50 метра от входа на мината телевизионният екип е бил спрян от напречно паркиран микробус на пътя. Журналистите и еко-активистите слезли от колите и тръгнали пеша към входа на мината. В този момент били нападнати с камъни от около 6 - 7 души, начело с директора на „Босил-метал” Миодраг Вукайлович. Групата включвала и шефа на охраната на мината плюс работници.

С камък е била ударена камерата на оператора, хвърляни са големи камъни към хората от БНТ и еко-активистите, с което е застрашен животът и здравето им. Един от тях е бил ударен с юмрук в гърдите, на друг са му били скъсани дрехите. За случая е сигнализирана полицията в Босилеград, по този повод в града пристигна и Генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

„Нападението срещу български журналисти, акредитирани от страна на Министерството на културата и информирането на Република Сърбия, по време на изпълняване на професионалните им задължения е недопустимо и опасно и очакваме следствието, прокуратурата и правосъдните органи на Република Сърбия да се произнесат по него.“ Това съобщи в специално обръщение, изпратено до портал „Гласът на България“, Иван Николов – председател на КИЦ-Босилеград. Ето и пълния текст на протестната декларация:

„Настояваме незабавно по безспорен и категоричен да се изясни какво точно е отключило агресията на Миодраг Вукайлович, за да посегне върху живота и здравето на журналистите на Българската национална телевизия и екоактивистите. Това е необходимо, за да стихне напрежението, което предизвика остри обществени реакции не само на граждани и екологични организации, но и на сръбски, български, балкански и европейски асоциации на журналистите.

Искрено се надяваме, че тази агресия не е предизвикана от национална омраза и нетърпимост към местното българско население и към журналистите на БНТ.

Жителите в пограничния район от двете страни на границата имаме право да знаем истината за състоянието на околната среда, в която живеем и не разбираме защо управата на „Босил-метал” се дразни от това. Настояванията за прозрачност, спазване на законите и стандартите за опазване на околната среда, не е насочено нито срещу мината, нито срещу хората, които работят в нея, защото самите те са най-много изложени на опасност.

Настояваме обществеността в Република България и Република Сърбия и особено местното население да бъдат подробно информирани какъв е правният статус на мината, какъв е химическия състав на водите, които мината изпуска в притоците на река Драговищица и какви са рисковете за живота и здравето за хората, за речните и питейните води, биоразнообразието, почвата, въздуха, земеделските земи, домашните и дивите животни. Ние искаме да знаем защо обогатената руда със съдържание на олово и цинк се складира в Босилеград и защо жителите на града са изложени да дишат отровният оловен прах, който безпрепятствено се разнася из града.

За пореден път настояваме съгласно международната Конвенция за оценка на въздействието на околната среда в трансграничен контекст, да се направи независима международна експертиза за влиянието на мината за олово и цинк „Подвирове” в село Караманица, стопанисвана от фирмата „Босил-метал” в партньорство с британската компания „Минеко-груп”, върху околната среда в Босилеградско и близките погранични райони в Република България и Република Северна Македония.“

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg