Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Отидох в Италия да изкарам пари за децата, а там преживях най-голямото си разочарование

iczllГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Аз съм на 28 години и живея на село, тук животът е много труден, може би за тези, които идват от града само за уикенда, тук е забавно, но за нас, които живеем тук животът е много тежък. Нямаме работно време, работим от сутрин до вечер за кора хляб. Единственото ми желание е да осигуря по-добър живот на двете си деца, затова реших да замина за Италия при моите роднини. Все ми казваха, че трябва да отида при тях да спечеля пари и да си оправя живота, обещаваха ми, че ще ми намерят работа.

След два месеца спестяване реших да тръгна, обадих им се и ми казаха, че има работа за мен по всяко време и че нямат търпение да отида там. Оставих жена си и децата си при майка ми и баща ми и тръгнах с полупразен джоб и сърце, пълно с надежда. Когато стигнах там на автогарата, веднага се обадих на близките си, но тогава за мен започна адът, телефоните им бяха изключени. Мислех, че нещо се е случило и че ще отговорят на обажданията ми по-късно, но това не се случи. Три дни стоях на автогарата, звънях им по няколко пъти на ден, но напразно. Ненапразно старите хора казват: „Стой далеч от роднини“.

Бях в безнадеждна ситуация, не знаех италиански и нямаше къде да отида. Взех лист хартия, нарисувах на него автобус и написах България, показах го на касата и купих билет. Но това не беше краят на моя проблем, защото не знаех кой автобус пътува за България, затова реших да използвам същия метод с рисунката отново, показах го на едно добронамерено момче, което веднага ме заведе до моя автобус.

В този момент не знаех дали да се радвам или да скърбя, но се върнах при семейството си и това ми беше достатъчно. Оттогава "роднините" ми не се обадиха повече, а аз се върнах към стария си живот.

 

----------------------------

Изповедта на този кандидат-емигрант е записана от Деспина Маринковска. Тя е от град Македонска Каменица в РСМ, но завършва специалност „Култура и медии“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Текстът е предоставен специално за портал „Гласът на България“

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg