Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

chovek-pticaПетър МАРЧЕВ

Ваньо Колев е невероятен скулптор. Бих казал - един от най-добрите скулптори в България. Достатъчно е да видите само размазващата дървопластика "Човек с птица", за да разберете, че си имате работа с голям и вдъхновен майстор. В творческата си сметка, наред с показаното в много изложби, Ваньо Колев е записал и авторството на много паметници.

Един от най-забележителните е този на проф. Емануил Иванов - първият ни професор по математика. Монументът се намира във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. На същото място са поставени и бюстове-паметници на много други светила на българската математическа наука като акад. Борислав Боянов, професорите Никола Обрешков, Любомир Чакалов, Кирил Попов, Боян Петканчин. Повечето от тях също са дело на Ваньо Колев...

А най-новият монумент, който казанлъшкият скулптор предстои да отлее и монтира, това е Паметникът на опълченците от Мъглиж. Това лято проектът на В. Колев и арх. Бакунина спечели одобрението на мъглижката общественост и в скоро време триметровата бронзова фигура на опълченец с пушка ще се извиси в центъра на подбалканското градче - в памет на деветимата мъглижки опълченци, проливали кръвта си за свободата на Майка България.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg