Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

 brodkfj

Споделете ме

„Аз съм жертва на височайше отмъщение”, каза Пеньо Терзиев и се защити с куп документи

penioГБ

Всяка свобода си има своята цена. Винаги досега съм плащал цената на моята лична свобода – това заяви в началото на своя ответен брифинг за медиите на 12 ноември Пеньо Терзиев, директор на литературно-художествения музей „Чудомир” в Казанлък, коментирайки скандалния шум, който бе произведен по негов адрес миналата седмица.

„На пресконференция на Управителния съвет на Фондация „Чудомир”, състояла се в Казанлък на 5.11.2014 год., за която никой не ме е нито канил, нито информирал, е била публично изнесена абсолютно невярна информация за дейността на Фондацията и моята работа в нея, която злепоставя не само Казанлък и името на Чудомир, но и личното ми достойнство, поради което се чувствам длъжен категорично да я опровергая”, заяви Терзиев.

Но нека върнем лентата назад – с избирането му в края на 2012 год. на поста председател на фондация „Чудомир” Симеон Георгиев е поискал пълна проверка на фондацията. И така НАП – Стара Загора прави ревизия на финансовото състояние на фондация „Чудомир”. При което констатира нарушения като невнесени данъци и неплатени осигуровки. До този извод проверяващите от НАП са стигнали, приемайки, че през годините 2008-2009 гласуваната от Общинския съвет субсидия за провеждането на Чудомирови празници е била преведена на музей „Чудомир”, откъдето е била прехвърлена на фондация „Чудомир”, което се тълкува като търговска дейност. И така върху сумата на двете годишни субсидии е бил начислен Данък печалба в размер на 12 200 лева! Ето го и отговорът на Пеньо Терзиев:

„Съгласно Протокол №1413179/28.04.2014 г. на Териториална агенция – Пловдив на Национална агенция на приходите  е видно, че председателят на Управителния съвет на Фондация „Чудомир” г-н Симеон Георгиев е забавил исканите от него документи и непредставяйки част от тях, е подвел НАП да възприеме общинската субсидия за Чудомирови празници като средства за търговска дейност.”

На пресконференцията днес Терзиев буквално засипа с копия от документи присъстващите журналисти, които видяха и копия от непредставени в НАП фактури  на Фондация „Чудомир” с номера 17 и 24 от 24 и 25 март 2008 година, със съответните приходни ордери, доказващи, че парите от гласуваната субсидия е получила именно Фондацията, а не Музей „Чудомир” - по Културен календар за 2008 година за организация и реализация на „Чудомирови празници”. Пеньо Терзиев показа на журналистите и непредставен пред проверяващите от НАП Доклад-сметка за изразходваните средства от общинска субсидия – този документ показва, че не може да става и дума за търговска дейност.

С копия на Счетоводни баланси на Фондацията за 2008, 2009 и 2010 година, и копия от платежни нареждания за плащане по банков път, Пеньо Терзиев опроверга твърденията на Симеон Георгиев, че „липсват всякакви документи за движението на паричните потоци” и че „няма банкови преводи”.

Нещо повече, пред журналистите П. Терзиев заяви, че „Протокол №1413179 на НАП от 28.04.2014 г. съдържа данни от 2013 г. за присвояване на 20 419.80 лв. в резултат на финансови операции на Фондация „Чудомир”, ръководена от Симеон Георгиев, свързани с издаването на „Чудомир. Събрани произведения в шест тома”. Естествено, това трябва да се потвърди и от правораздавателните органи.

Основен момент, който бе осветлен по време на пресконференцията на 12 ноември беше този за исковете на Пеньо Терзиев, неговата съпруга Катя Терзиева и на Денко Денков за връщане на предоставените от тях на Фондацията преди време безлихвени заеми.

„Заради суспендирането на Общинския бюджет от тогавашния кмет Ст. Дамянов, предвидената и гласувана от Общинския съвет субсидия за провеждането на Чудомирови празници беше забавена ужасно много. – спомня си П. Терзиев. – За да може Фондацията да се разплати с участниците в Празниците и да не се опетни реномето на Казанлък, аз се видях принуден да изтегля на мое име два кредита от по 5 000 лв. от Общинска банка.” Същият е случаят и със заемите от 1100 лв., дадени от Катя Терзиева и 2000 лв., дадени от Денко Денков.

В заключение Терзиев заяви, че „окепазяването” му в резултат на пресконференцията на Симеон Георгиев и Николай Златанов е факт. „Но те ужасяващо са се изложили, тъй като 99 % от изнесените от тях „факти” не са верни, а са казали само един процент полу-истина”, каза още Терзиев. Той е убеден, че техните действия, насочени към очернянето му, ще имат ефекта на бумеранга и ще разклатят сериозно техния обществен престиж.

Терзиев е на мнение, че опитът за „окепазяването” му е акт на отмъщение от страна на кметицата Г. Стоянова. Заради проведената в музей „Чудомир” в началото на тази година премиера на книгата на Светлозар Стоянов, който се прочу със злословията си  по адрес на Г. Стоянова във фейсбук и медиите на Самарски. „Демокрацията, пътувайки от София към Бургас, очевидно е подминала Казанлък” – с тези думи на Чудомир П. Терзиев коментира ситуацията. И добави, че все още не е решил дали да не заведе съдебен иск срещу хората, които са го оклеветили.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg