Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

 brodkfj

Споделете ме

Неповторими пейзажи възкресяват спомена за оригиналния маринист и свободолюбец от Бургас

BaevПетър МАРЧЕВ

Невероятна възможност за казанлъшките ценители на изобразителното изкуство - тази вечер в залите на Художествена галерия Казанлък бе открита една страхотна изложба. По щастливо стечение на обстоятелствата при нас пристигнаха картините на големия оригинален маринист, на свободолюбеца, на щедрия човек Георги Баев / 9 ноември 1924 – 18 февруари 2007/.

В неговите незабравими морски пейзажи морето не е просто море, а Вселена; лодките, изхвърлени на морския бряг не са просто лодки, а знаци, които чакат да бъдат разчетени. 

Аз имах щастието да познавам Георги Баев и ще си го спомням с неговата щедрост. А България ще го запомни и с неговата смела гражданска позиция - по време на демократичните промени той с думи и жестове воюваше срещу конформизма, срещу нагаждачеството, наследено от комунизма. И така, след едно негово критично интервю по телевизията, безмилостно бе опожарено ателието му, пълно с картини... 

Експозицията с платна на големия творец е съвместно дело на бургаската галерия „Петко Задгорски” и Художествена галерия – Казанлък.

TOPALOV

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg